Sárgaviola

Sárgaviola

Már a középkorban a magyar porták, úri kertek dédelgetett kedvence volt. Illatával, sárga, barnás-vörös színű, egyszerű, vagy telt virágaival, májusban és júniusban a koranyár örömét ajándékozta a ház lakóinak. És a mézgyűjtés lehetőségét a méheknek. A rómaiak és a görögök is szerették, ez utóbbiaktól ered (Cheiranthus cheiri) neve is.

Sárgaviola
Sárgaviola

Most vethetjük el a magját árnyékosabb helyre, mészben gazdag talajba, hogy nyár vége felé tűzdelhessük a palántáit. Kétéves növénynek tartják, de védettebb helyen évelő növényként is szépen terebélyesedik, szétterülő bokrot képez. Érdemes ősszel néhányat cserépbe ültetni és a házban átteleltetni, ha korábban szeretnénk gyönyörködni a virágaiban.

A sárgaviola magassága max. 50 cm, szárait sötétzöld, lándzsa alakú levelek borítják. Kevéssé vagy nem elágazó, egyenes, alul fásodó szárú, finom szőröktől szürkés növény. Virágzása április végétől kora nyárig tart, s ez időszak alatt nagytömegben hozza illatos, egyszerű vagy telt virágait, amelyek leggyakrabban ugyan napsárgák vagy barnásnarancssárgák, de nem ritkák a kénsárga, piros és mályvaszínű változatok sem. Sokszor nyílik falak, kerítések, eldugott kiszögellések tövében. A sárgaviola szirmai elérhetik az öt centiméteres szélességet és napsárgán virítanak virágzás idején, vagyis áprilistól egészen szeptemberig. A sárgaviola nemcsak szép, hanem illatos is, ezért a középkorban előszeretettel ültették kolostorok kertjébe és várkertekbe.

sargaviola_03Már a középkorban is a sárgaviola a legkedveltebb nyári virágok közé tartozik, ma sincs ez másképp.
Az erősen illatozó egyszerű virágú fajták mellett léteznek telt virágú változatok is. Alacsony termetű faj az Allioni repcsény (Ch. allionii).
A sárgaviola télen úgy néz ki, mintha megfagyott volna. A növénynek semmi baja nincs, tavasszal újra felélénkülnek a növények a melegebb időszak beköszöntével.

Napos fekvésben, laza szerkezetű, enyhén meszes talajon fejlődik a legszebben. A fagyra némileg érzékeny, ezért erős teleken elfagyhat. Szeptemberben érdemes cserépbe ültetni, és világos, fagymentes helyen átteleltetni. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést igényel. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.

Sárgaviola a népi gyógyászatban

A népi gyógyászat szerint a gyógynövény virágai kiválóan tisztítják a vért, de hashajtóként is kiválóan beválnak. Máj- és epebetegségeket is orvosoltak a segítségével, de azoknak a nőknek és asszonyoknak is hasznára vált, akiknek gondjuk akadt a menstruációjukkal, vagyis rendszertelen volt a ciklusuk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply