Ültessünk csemegekukoricát!

csemegekukorica

Egyre jobban terjed a zsenge csemegekukorica fogyasztása. Ma már nemcsak az egykori „főszezonban”, nyár közepén, hanem egész évben igényeljük. Egészen rövid főzés elegendő, hogy a kívül ropogós, belül puha, édes, apró szemeket valami ősi ragadozó étvágyával lerágjuk a kukoricacsövekről. De megtanultuk korszerű tárolását is. Az előfőzött csövekről lefaragott kukoricaszemeket mikrotén zacskókba, vagy műanyag dobozokba töltve, a mélyhűtőbe rakjuk: így télen is csipegethetjük. Sőt, salátákhoz keverve, körítésként, vagy zöldborsóval, brokkolival keverve, ott a helye heti étrendünkben is.

csemegekukorica 2A konyhakertekbe, családi fogyasztásra érdemes termeszteni, már csak azért is, mert a piacon, a legjobb minőségűeknek, magas az ára.

A legtöbb csemegekukorica hibrid rövid, általában 100 napos tenyészidejű. A legkedveltebbek közé tartozik a Jubilee F1. Előnevelve, tejfölös tégelyekbe ültetve, palántaként kiültetve egyenletessé tehetjük a fejlődését. Ahol tápanyagokban gazdag, jól előkészített a talaj és biztosítható a rendszeres öntözés, ott fészkes ültetéssel, helyrevethetjük.

damaun csemegekukorica
Szuperédes,nagyon aromás csemegekukorica a Damaun.

A Challenger F1 fajta még rövidebb tenyészidejű, június elején ültetve 92 nap, a hónap végén ültetve 96 nap kell ahhoz, hogy termését szüretelhessük. Júliusi ültetése már kockázatosabb, de 100 nap múlva még ekkor is számíthatunk szép, zsenge csöveire.

Érdemes egy-két sort vetni, ültetni belőle, mert élettanilag nagyon hasznos a fogyasztása, elsősorban a bélrendszer egészségét védi, de értágító, vérnyomás-szabályozó is. Magas az ásványianyag-tartalma. Viszont a kalória-tartalma is, ezért mértékkel fogyasszuk.

A Damaun kísérleti, új fajta. Egyedülállóan édes, nagyon aromás és lágy csemegekukorica fajta. A cukortartalom az érés során csak nagyon lassan csökken, így sokáig élvezhető a termése. Nagyon erőteljesen fejlődik, a szára különösen stabil és erőteljes. Tenyészideje rövid, 85-95 nap, magassága közepes.

Tipp: A csövek letörését a kora reggeli időpontban végezzük, mivel ekkor a legmagasabb a kukoricaszemekben a cukortartalom.

Önnek ajánlott

Leave a Reply