Télen, nyáron brokkoli

brokkoli

Egyre jobban terjed a brokkoli termesztése, mivel kevésbé kényes, mint a karfiol. Elviseli az erős napfényt, még inkább a sok csapadékot, mivel igen vízigényes. Magyar neve spárgakel lenne, azonban híre-neve brokkoliként terjedt el. Számtalan előnye van a többi káposztafélével szemben.

Finomabbak a rostjai, nem puffaszt, tehát az érzékenyebb gyomrúak, betegek is fogyaszthatják. Magas C-vitamin tartalma mellett folsavat, Béta-karotint, E-vitamint, egész sor B-vitamint, s olyan anyagokat tartalmaz, amelyek erőteljes rákmegelőző hatásúak, sőt, a bélrendszert legyengítő Heliobacter pylori baktériumot is elpusztítják.

Sötétzöld vagy lila változatában a legtöbb a hatóanyag. De többféle színű brokkoli is kelleti magát. Amúgy van csak főrózsát, vagy oldalrózsát is fejlesztő fajtája. Ez utóbbinak, ha a kifejlett főrózsáját kivágjuk, a hónaljhajtásaiból később további kisebb rózsák fejlődnek. Palántázhatjuk, mint a karfiolt, vagy a karalábét, de helyrevetéssel is termeszthetjük. Válogassunk korai, középkorai, vagy őszi fajtái közül. Minden nap kerüljön belőle az asztalunkra. Kertünk fekvése, gondozásunk módja, a talaj minősége megmutatja, mikor fejlődik a legjobban. Sok örömünk lesz benne!

A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a viszonylag széltől és fagytól védett kertekben az áprilisi helybe vetés éppen olyan jó eredményt ad, mint a palántázás. A magokat az előkészített ágyás kihúzott soraiba ritkásan vessük el úgy, hogy fölöttük 2-3 cm földréteg legyen. Száraz idő esetén a magvetést öntözzük meg. A kikelt növényeket – amikor már 3-4 lomblevelük van – 50 cm tőtávolságra ritkítsuk meg. A fölösleges palántákat a kert más helyén elültethetjük vagy elajándékozhatjuk.

A brokkoli nyári ápolása az ágyás gyommentesen tartásából áll. Ez elég gyakori kapálást vagy gyomlálást tesz szükségessé, mert a tápdús földben – főleg amíg a növények fel nem cseperednek – szaporán nőnek a gyomok. A tenyészidő alatt 4-5 alapos öntözésre lesz szükség, amit nitrogénműtrágyázással kötünk össze. A növényeknek a legtöbb nitrogén-re a rózsafejlődés idején van szükségük. A későbbi nitrogénadagolás se vész kárba, mert ez viszont a mellékrózsák kifejlődését segíti elő.

brokkoli-vitamin

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply