A távol-keleti csoda

pecsétviasz-gomba Ganoderma-Lucidum

Az utóbbi években a figyelem a kínai pecsétviasz-gomba (Ganoderma lucidum) felé fordult, amelyet a halhatatlanság szereként, az immunrendszer tökéletes erősítőjeként emlegetnek. Kínában több mint kétezer éve ismerik és alkalmazzák. Tényleges biológiai értékét a modern tudomány is mindinkább elismeri. Számtalan jótékony hatása közül legalább a legfőbbeket soroljuk fel: vértisztító, méregtelenítő, szív-és érrendszer erősítő, vesegyulladást gyógyít, szabályozza a mellékvese működését, a vérnyomást, normalizálja a testsúlyt, a vércukorszintet, nyugtató, alvásjavító, vérrög-oszlató, sejtburjánzás-gátló. 200 féle vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Eredetileg az erősen sebzett, vagy beteg fákon élt, ma már – csak a természetes módon szaporított példányait gyűjtik és dolgozzák fel. Szárítva, porrá őrölve, akár kapszulákba töltve, akár teaként – ma már nálunk is beszerezhető a pecsétviasz-gomba. Magyarországon, Fülöpjakabon is termesztik. A lényeg, hogy ehhez csak biológiailag tiszta alapanyagokat alkalmaznak.

Red-Reishi-Mushroom-Growing-Kit-Ganoderma-lucidum-Antlers-ConksHasonló taplógomba fajták hazánkban is előfordulnak, azonban ezeknek az egészségjavító hatásait nem vizsgálták még meg olyan alaposan, mint a kínai pecsétviasz-gombáét. Ennek a kalapja akár 25 cm-esre is nőhet, féloldalas, lekerekített szélű, felszíne fényes, vörösbarna. Nincs jellegzetes íze, illata. Vállalkozó kedvű gombatermesztők számára új kihívást jelenthet – ki kell próbálni!

A pecsétviaszgomba falakó szaprofita vagy parazita gombafaj, mely mindenekelőtt lombfákon él. Tápnövényként elsősorban a tölgyet kedveli, emellett további lombhullató fajok, gyakrabban tűlevelűek (lucfenyő és erdeifenyő) is előfordulnak. A gomba előnyben részesíti a melegkedvelő tölgyeseket, elegyes tölgyeseket, ezen kívül a vörös tölgyeseket és a keményfás ligeterdőket. Ezen társulásokon kívül a pecsétviaszgomba megtalálható még sövényekben, parkokban és útszéleken, amennyiben ott a megfelelő tápnövény (tölgy vagy vörös tölgy) rendelkezésre áll. Az egyéves gomba fatörzseken, gyökereken található.

Önnek ajánlott

Leave a Reply