Nyár eleji metszés a gyümölcsösben

gardener pruning trees with pruning shears on nature background.

arborct_services_prunning hajtásokat A nemkívánatos hajtásokat minden gyümölcsfáról el kell távolítani. A csapok levágása különösen sürgős. A gyümölcskötés nélküli őszibarackfa hajtásokat, akár a virágok elfagyása, akár a rossz termékenyülés miatt, azonnal erős metszésben kell részesíteni. A meddő oldalhajtásokat az alsó dupla hajtás felett vágjuk vissza. Az egyikből valódi termőhajtás fejlődhet. Gyakran ez a hajtásválogatás a legjobb alkalom az idős őszibarackfák fiatalítására.

Az ősszel, vagy a koratavasszal ültetett gyümölcsfák még ne hozzanak gyümölcsöt. Minden erő a gyökérképződéshez kell. A túl korán termőre forduló fák legyengülhetnek, visszamaradhatnak a fejlődésben.

hajtásokat

A gyökérsarjakat – különösen szilvafák alatt – nem szabad a talaj felszíne felett levágni, mert így egyre jobban elágaznak. Először a földet kell a sarjak tövétől kiszedni, majd tőből el kell ezeket távolítani. Ezzel a módszerrel a hajtóképes alaprügyek is megsérülnek, s többé már nem hajtanak ki.

Úgy dolgozzunk, hogy csonk sehol ne maradjon vissza. A keletkezett sebeket Bayleton sebzáróval be kell kenni. (Gyökérsarjak képződését előidézheti az óvatlan talajművelés is a fák körül, amikor megsértjük a gyökereket. Ne ássunk, kapáljunk, csak a felszínt lazítsuk, s mulcsozzunk.)

Jogosan felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a tavaszi koronaalakítás után miért van szükség a nyáron is további metszésre a kertünkben?

A nyári zöldmunka több okból is kedvező:
  • A nyáron végzett zöldmetszés előnye, hogy a metszéssel ejtett vágási sebek hamarabb behegednek, ennek következtében kisebb az egyébként betegségekre fogékony fácskák fertőzésveszélye.
  • A nyári metszés célja, hogy a barackfa minél szellősebb legyen, több nap érje a korona belsejét, ezzel is elősegítve a gyümölcsök beérését a szín, aroma és illatanyagok kialakulását.

Nemcsak metszőollóval alakítjuk a fákat, hanem lekötözést, lesúlyozást vagy a hajtáshelyzet csipesszel történő módosítást is bevethetjük annak érdekében, hogy a hajtások megfelelő szögben erősödjenek és fásodjanak meg. Az alakító metszés során kerüljük az erős visszametszéseket, a ritkításon legyen a hangsúly. Hogy mikor fordul termőre a fa, az függ attól, hogy milyen ültetési anyagot telepítettünk és milyen faalakot nevelünk. Például az alma karcsú orsó suhánggal telepítve, 4 x 2 méteres sor- és tőtávolságú ültetvényben 4 év alatt fordul termőre, addig minden nyáron (akár többször is) zöldmetszéssel, hajtásválogatással, a hajtások helyes szögének beállításával gondosan alakítanunk kell.

Önnek ajánlott

Leave a Reply