Kisebb lesz a 13. havi nyugdíj összege

13. havi nyugdíj

Igor Matovič kormányfő (OĽaNO) szerint a kormány július folyamán jelenti be, hogy mi lesz az előző kormány által az utolsó pillanatban elfogadott 13. havi nyugdíjak sorsa.Matovič szerint egy olyan megoldás körvonalazódik, hogy a 13. havi nyugdíj összege valamivel kevesebb lesz, mint a megszokott nyugdíj. Mint mondta, a koalíció megpróbál valamit megmenteni azokból az ígéretekből, amikre nem volt semmi fedezet az államkincstárban.

„El kell mondani az embereknek, hogy áll a közös spájzunk, mire van pénzünk ebben az évben, hogy tudják, mivel számolhatnak és mivel nem“

Arra a felvetésre, hogy az állami segély nehezen és lassan jut el az igénylőkhöz, a kormányfő azt mondta, hogy nem akar beleszólni a munkaügyi miniszter munkájába, de szerinte Szlovákia jól áll ezen a téren a környező országokhoz képest.

Zuzana Čaputová államfő a törvény elfogadásakor az Alkotmánybírósághoz fordult a szociális biztosításról szóló törvénymódosítás miatt, amely elrendeli a 13. havi nyugdíj bevezetését.

Ezt a lépését már március 11-én, a törvény aláírásakor bejelentette. A gond a gyorsított eljárással való elfogadással volt.

„Az államfő a megtámadott törvény tartalmát nem vitatja. Az elnök asszony legitimnek és szükségesnek tartja az öregségi, a korkedvezményes, a rokkantsági, özvegyi és szociális nyugdíjra, illetve az árvasági ellátásra jogosultak anyagi helyzetének javítását. Az államfő szerint a lakosság legsebezhetőbb rétege nem válhat a kialakult helyzet túszává.”

– tájékoztatott Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

A 13. nyugdíj kifizetését fontosnak tartja Zuzana Čaputová, de szerinte ilyen törvényt nem szabad elfogadni pár nappal a választások előtt. „Ha más körülmények között és más módon került volna sor az elfogadására, akkor sokkal egyszerűbb lett volna számomra a döntéshozatal – jelentette ki a köztársasági elnök. – Szlovákia 27 éves fennállása alatt még nem történt meg, hogy a kormány ilyen nagy jelentőségű törvényt ilyen rövid idővel a parlamenti ciklus vége előtt terjesztett volna elő.”

Úgy véli, a törvény elfogadása sérti a házszabályt, amely nem tette volna lehetővé a törvény gyorsított eljárásban való elfogadását. „Ha szó nélkül hagynánk a szabályok példa nélküli megsértését ilyen fontos, választási időszakban, akkor ezzel követni való példát teremtenénk, és minden következő kormány, parlamenti többség választási kampánnyá változtathatná törvényalkotást” – magyarázta lépését a köztársasági elnök. – Ha most nem lépnék fel ez ellen, akkor a következőkben sem tehetném meg.”

(TASR)

Önnek ajánlott

Leave a Reply