Ne felejtsük el!

ritkítás sárgarépa

Annyi most a tennivaló, hogy érdemes figyelmeztetésként felsorolni a legfontosabbakat. Ilyen például a sárgarépa vagy petrezselyem ritkítása.

carrots1 sárgarépaGyökérzöldséget ne úgy ritkítsunk, hogy a legvékonyabb szálakat húzzuk ki a földből: a már fogyasztható, felhasználható sárgarépa, petrezselyem kerüljön a konyhába, a többi, mivel nagyobb lesz a tér a fejlődéséhez, gyorsan gyarapodni kezd.

A betakarítás és az újrahasznosítás egymást kövesse. A növénysorrend figyelembe vételével kerüljön másodvetésre sárgarépa, bokorbab, mángold, vagy egyéb.

large-80Gondos feltöltéssel nemcsak a burgonya termésképződése növelhető. A föld felhúzásával, vagy öntözőbarázda készítésével a sárgarépa, a bab, a borsó, a paradicsom, a paprika, a póréhagyma, a fejes káposzta gyökérképződése is javítható.

Egész júniusban ültethetjük a hosszú tenyészidejű fejes káposztát (a savanyításra a hazai fajták a legjobbak!), az áttelelő kelkáposztát, a leveleskelt, a brokkolit, a bimbóskelt, az őszi és téli póréhagymát.

gyumolcsritkitasCsak az időben elvégzett gyümölcsritkítás segíthet, hogy ne következzen be a júniusi gyümölcshullás. Egyes gyümölcsfajoknál, illetve egyes fák néhány ágán azt tapasztalhatjuk, hogy a fejlődő gyümölcsök szorosan állnak egymás mellett és akadályozzák egymás fejlődését, beérését és színeződését. Ez a helyzet még a permetezés hatásfokát is csökkenti. Erre elsősorban akkor van szükség, ha túl sok termés kötődött. Ha a ritkítás ellenére bekövetkezik, akkor a kártevők, a rossz termékenyülés, tápanyag-vagy vízhiány is okozhatja.

A hullott gyümölcsöt össze kell szedni és meg kell semmisíteni, hogy a gyümölcsdarazsak benne lévő lárvái elpusztuljanak.

Önnek ajánlott

Leave a Reply