A liliom – a virágoskertek királynője

Lilium_longiflorum_(2)

Népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy a középkorban a Bourbon-ház jelképe lett. A fehér liliomot (Lilium longiflorum) a katolikus egyház a Mária-kultusz szűziességének szimbólumává emelte. Mostanában ismét népszerűvé vált a – nemesítések, keresztezések által – sokféle színű, formájú, méretű, könnyen a kert körülményeihez szoktatható liliom számtalan fajtája. Ez a télálló, főként ilyenkor, nyáron virágzó hagymás virág a kert, az udvar kiemelkedő dísze, amelyet intenzív illatáért is sokan kedvelnek. Ha jól előkészítik a talaját, gyorsan fejlődik. Számos kistermetű hibrid cserépbe vagy virágládába is ültethető. A lényeg, hogy hagymáját kint, a kerti földben teleltessük.

Lényegében három csoportból választhatunk: a tölcsér formájú, a bókoló, turbán formájú (pl. Lilium martagon), illetve a kehely alakú (Lilium auratum) közül. Igen ritkának számít, viszont sokan éppen ezért keresik a tűzliliomot (Lilium bulbiferum).

Lilium_martagon_2
Lilium martagon
Lilium_bulbiferum(2)
Lilium bulbiferum
Lilium auratum
Lilium auratum
Lilium longiflorum
Lilium longiflorum

Milyen talajba ültessük a liliomot?

A jó minőségű általános virágföld (olyan talaj, amely tartja a nedvességet viszont jó vízelvezetésű) megfelelő. Vizsgáljuk meg a vett talajt, hogy megfelelően levegőztetett-e és tegyünk hozzá homokot, perlitet vagy tőzeget, ha túl tömörnek tűnik. Hagyjuk, hogy a növény megszokja az új földet, mielőtt elkezdjük újra tápoldatozni. Ha magunk akarjuk összekeverni a talajt, akkor vegyünk arányos mennyiségben kerti földet, durva homokot vagy perlitet és humuszt vagy tőzeget. Mindig lyukas aljú virágcserepet használjunk.

A liliom vízigénye

Itassuk át a talajt és hagyjuk, hogy mérsékelten kiszáradjon az öntözések között. Ne felejtsük el, hogy télen, vagy a pihenési időszakban kevesebb vizet igényel. Használjunk mészmentes langyos vizet az öntözéshez.

A liliom kártevői és betegségei

A liszteske, a levéltetű és a gumórothadás jelent veszélyt a liliomra. Mindig ellenőrizzünk minden új növényt, mielőtt bevinnénk a lakásba, vagy az üvegházba.

Kertészeti tanácsok és gondozás

Permetezzük be időnként langyos vízzel (mészmentessel, hogy elkerüljük a levelek elszíneződését). Ültessük el a gumót ősszel, majd takarjuk be földdel. Tartsuk hűvös, sötét helyen, amíg hajtásokat hoz, majd tegyük át világos helyre.

Mérgező! A növény egyes részei mérgezőek a háziállatokra!

 

Nézze meg a gyorsított felvételen, milyen csodásan virágzik:

https://youtu.be/3bFjkrThtoM

Önnek ajánlott

Leave a Reply