A burgonya nyári ültetése

ujkrumpli ültessünk

Haszonnal kecsegtető lehetőség.

krumpli burgonya Világszerte megfizetik a primőrt, a zsenge zöldségféléket, köztük az általunk is kedvelt „újkrumplit”. Dicsérhetjük a leleményes angolokat, bajorokat, hogy már évtizedek óta friss és drága zsenge burgonyával „terítik” a karácsonyi piacot. Ennek a titka egyszerűen az, hogy júniusban és júliusban ültetik el a 100-120 napos tenyészidejű gumókat, s ezeknek a terméséből szedik fel a kívánt mennyiséget. A többit, megfelelő takarással, a talajban hagyják, illetve felszedve, elvermelik, s folyamatosan annyit vesznek fel belőle, amennyire szükség van. És olyankor, amikor a legtöbbet adják érte.

Kár, hogy saját növénytermesztési, kertészkedési kultúránk történetéről, népi gyakorlatáról olyan keveset tudunk. Különben már régen eszünkbe juthatott volna, hogy olyan esztendőkben, amikor szűkebben fizetett a kenyérgabona, a még friss tarlóba, azon nyomban burgonyát ültettek. Mire az első fagyok megérkeztek, betakaríthatták a nem ok nélkül „második kenyerünknek” nevezett krumplit.

burgonya ültessünkTalajfertőtlenítés, talajforgatás után – ültessünk burgonyát. A tavaszi ültetés szabályait a nyári ültetés során is vegyük figyelembe: ha lehet, előcsíráztatást végezzünk. Sekélyen ültessünk. Kissé nagyobb sor- és tőtávolságot alakítsunk ki, mint a korai ültetéskor. Mivel továbbra is kiszámíthatatlan az időjárás alakulása, 10 napos időközökben ültessünk, július végéig tehát háromszor, ha lehet, a kert, a föld más-más részére, ahol előzőleg nem volt burgonya, vagy paradicsom. Jelöljük meg a burgonyasorokat, illetve ágyásokat, hogy pontosan tudjuk, melyik időpont válik be a legjobban. Feltöltésre csak egyszer lesz szükség. A foszlós héjú, több fehérjét és cukrot tartalmazó újkrumpli nemcsak a családban lehet kapós, hanem a hazai piacon is. Különösen, ha késő ősszel kínálhatjuk.


Technológia

A nyári ültetésű burgonya munkaigényessége miatt a klasszikus szántóföldi növénytermesztésben nem tud gyökeret verni. Egykor az uradalmi, valamint az városellátó kereskedelmi kertészetekben azonban többen foglalkoztak a burgonya termesztésének evvel (az akkor még különlegesnek számító) módjával. Az iránta megnyilvánuló érdeklődés napjainkban ismét megélénkült.

Szaporításra ezért az előző évi tárolt burgonyát célszerű felhasználni, ez az egyetlen biztonságos megoldás. A gumókat 75 cm sor és 20-25 cm növénytávolságra ültetik ki, 4-5 cm mélyen. A lombozat 2-3 hét múlva jelenik meg a talaj felszínén, és ezt követően 7-10 nap múlva eléri a 15-18 cm magasságot. Ekkor kell töltögetni (mintegy 10 cm vastag földréteget kialakítani a növények köré) a gumóképződés elősegítése érdekében. Nyári termesztés esetén a burgonyabogár kártétele elhanyagolható, a burgonyavész (fitoftóra) azonban (különösen hűvös, csapadékos időben) jelentős károkat tud okozni.

A gumók felszedésére csak az első fagyok után kerül sor, eddig ugyanis gyarapodnak és a héjuk parásodik. Ezt követően azonban, ha csak nem kívánjuk azokat a tavaszi felszedésig helyben átteleltetni, be kell takarítani. A felszedés pontos időpontját a termesztés célja, ill. a felhasználás jellege határozza meg. Az optimális időpontban (június vége, július eleje) kiültetett nyári burgonya szeptember végén, október elején különleges minőségű, foszlós héjú, zsenge állagú, de nem tárolható, azonnali értékesítésre, fogyasztásra való.

Önnek ajánlott

Leave a Reply