Őszi betakarításra, átteleltetésre

palanta

A kánikula közepén járunk, de nem hagyhatjuk üresen a zöldségfélék ágyásait, ha betakarítottuk a hagymát, a burgonyát, vagy – ha elvitte a sok víz az ígéretes termést és még most is a talaj feltörésével, a szívós gyomok irtásával küszködünk. A humusztartalmú trágyával, esetleg mészporral, vagy szükség szerint más talajszerkezet-javítóval, tápanyagpótókkal vékonyan felszórt talajt fellazítva, elgereblyézve, öntözést követően, ismét hasznosítanunk kell. Palántázhatunk még:

karalabe-ii-o-magyarKaralábét – augusztus közepéig, a gyorsan növő fajtákból, a leginkább bevált a „Gigant”. Ennél nagyobb tőtávolságot hagyunk, mint a kisebbre növő fajtáknál, legalább 40-45 cm-t.

brokkoli kánikulaBrokkolit – amely a meleg évszakban könnyen magba mehet, a nyár végén és kora ősszel azonban miden nehézség nélkül fejlődik. Ne féljünk a termesztésétől, olyan bánásmódra, gondozásra van szüksége, mint a karfiolnak. Viszont egészségvédő hatásai miatt sokkal többet kellene belőle fogyasztanunk. Ültetési távolság 50×50-60 cm.

daun-kale kánikulaLeveleskel – téli szedésre. Attól függően, hogy alacsonyabb, vagy magasabb fajtáját választjuk-e, ültetési távolsága 50×50, vagy 40-35 cm legyen. A hó alól, erős fagyok idején is a kertből szedhetők húsos levelei, amelyeknek magas a vitamin-tartalma.

póréPóréhagyma – télálló fajtái tavaszig fejlődnek (s közben szedhetők is, egész télen), ha most 10 cm mély (homokkal lazított talajból kiképzett) barázdákba ültetjük 40×12 cm távolságba. A póréhagyma-aknázólégy ellen zöldséglégy-hálóval védhetjük meg.

A nyári palántázás csak akkor lesz eredményes, ha rendszeres öntözést biztosítunk, amíg csak a kánikula, a perzselő hőség tart. Később, néhány hét múlva, az időjárástól függően pótoljuk a talajnedvességet.

Önnek ajánlott

Leave a Reply