Folytassuk a szabadföldi vetéseket!

petrezselyem vetését

spenótEgész augusztusban vethetünk spenótot. Sortávolság 0-25 cm, vetési mélység 2-3 cm, magszükséglet 6-10 g/négyzetméterenként. Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény.

Petrezselyem

petrezselyemAki ismeri a petrezselyem zöldjének egészségügyi hatásait, most is elvetheti a különben kényes, s apró magvakat. Ne felejtsük el azonban, hogy mint tavasszal, most is sok tápanyagot tartalmazó, mélyen lazított talajra van szüksége. És csak oda vethetjük, ahol évek óta nem volt petrezselyem. Még ha a zöldjéért kívánjuk is termeszteni, vessük inkább a gyökérpetrezselyem magját. Télig a zöldje szépen megerősödik, s a hótól védve is szedhető. Tavaszig a kertben hagyva, frissen szedhetjük majd fel a gyökerét is.

Tavaszi hagyma

Ahol az előző hónapok időjárása miatt nem lehetett betakarítani a tárolásra szánt vöröshagymát, ott vethetünk most ún. tavaszi hagymát. 20 cm sortávolságra, 2-3 cm-es magtávolságra, tehát ritkán vessük. Ha a széltől megóvjuk (általában észak-dél irányú sorokat képezve), márciustól friss zöldjét, később leveles újhagymáját fogyaszthatjuk.

Kerti sóska

soska vetésétA kerti sóska igazán az első tavaszi főzeléknövényeink között. Tápanyagokkal jól lássuk el a talaját, mielőtt elvetnénk, hiszen évelőként, hosszabb ideig a helyén marad. Oda kerüljön, ahol háborítatlanul maradhat. Sortávolság 25 cm, később 15 cm-es tőtávolságra kell ritkítani. A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású.

Hónapos retek

Folytathatjuk a hónapos retek vetését, és őszi fogyasztásra elkezdhetjük a fejes saláta szakaszos vetését, 25-30 cm-es sortávolságra. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi.

Kínai kel

kinaikel vetésétA kínai kel augusztus közepéig vethető. Kelés után két héttel egyelni kell. Őszre szép, zsenge fejekké fejlődik. Fontos salátanövény, kelkáposzta helyett (annak puffasztó hatása nélkül) is fogyasztható. A kínai kel magas A-vitamin – és C vitamintartalommal rendelkezik. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma.

Önnek ajánlott

Leave a Reply