Túl a nyár derekán

fecske

Egyre kevesebb a finnyás szemlélődő, a kora tavasztól késő őszig kertjük földje fölé görnyedőkön csodálkozó. Még a körmük tisztaságát féltő, csomagolt áruhoz szokott városiak is keresik a lehetőséget, hogy itt-ott bérelhető, kihasználatlan telkeken kertészkedni próbáljanak.

Ma már a legtöbb ember tudatos fogyasztó: a sok élelmiszer- és zöldségbotrány elővigyázatosabbá tette őket. A hazai, a lehető legközelebbről piacra, boltba szállított zöldséget és gyümölcsöt keresik. Paradicsomból a szabadföldit, paprikából a csallóközit, gyümölcsből is a szlovákiait, vagy a magyarországit. Lassan ismét fel-feltűnnek a régi, paprikadömpinget termelő időkre emlékeztető hazai őstermelők is. De óvatosságból, a felvásárlás, áruházakkal köthető szerződések szervezetlensége miatt, inkább a család, a saját ismerősök körében eladható, kisebb mennyiségű paprika, paradicsom termesztése még a cél.

Paprika

PCR Még aA paprika, ilyenkor, túl a nyár derekán, a paradicsom mellett, nem hiányozhat egyetlen nap sem az asztalunkról. Csípős, vagy „édes”, fehér vagy zöld, a betűkkel és számokkal jelölt, meghatározott tenyészidejű hibrideket a köznyelvben csak „magyar fajtákként” emlegetik, a Cecei fehér, vagy a Fehér özön mellett a csípős Alma, meg az édes Alma ilyenkor, téli eltevésekre készülve a legkeresettebb, lecsónak a hazai, ún. naszvadi PCR is igen kedvelt. De vannak húsos, ízletes, új, cseh és szlovák törzskönyvezett hibrid fajták is. A lényeg, hogy mind a paprikából, mind a paradicsomból fogyasszunk minél többet. Olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium. Ezen kívül Béta-karotént és bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezek semlegesítik a szabad gyököket és bizonyos védelmet jelentenek a rákos megbetegedésekkel szemben. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet, javítja a látást. A magasabb kapszaicin-tartalmú (csípősebb) paprika enyhe vízhajtó, fájdalomcsillapító. Fontos szerepe van a reumás fájdalmak (húgysav-lerakódások feloldása) csillapításában. Fertőtlenítő hatása még a megfázás, influenza gyógyításában is hatékony. Javítja a vérkeringést, egyensúlyban tartja a vérnyomást. Frissít. És világszerte elismert magas C-vitamintartalmáról még nem is beszéltünk!

Szedjük óvatosan, hiszen a fagyokig teremni fog. Ne tapossuk le a talajt a töve körül, s a termést ne tépjük, hanem finom csavarintással törjük le a bokrokról. Az apróbb terméseket lehetőleg ne érintsük, nehogy a termő ágak letörjenek.

Öntözés

ontozes Még aAz öntözés ebben a szeszélyes nyárban igazán külön tudomány. Számtalan szempontból foglalkoztunk már vele. Takarékosság: vezetékes ivóvízzel öntözni óriási pazarlás, felelőtlenség! Óvatosság: a túl hideg víz, különösen kánikulában, leforrázza növényeket. Vagy tároljunk hordókban, esővízgyűjtő edényekben, vagy öntözzünk kora hajnalban. A paradicsomnak, paprikának a tövét, talaját áztassuk be. A káposztafélék lemosó öntözése azért indokolt, mert többféle moly, káposztalepke tojását elpusztíthatjuk vele. Viszont ügyelnünk kell, nehogy az átmelegedett káposztafejek megrepedjenek a hidegebb víz hatására. A gyümölcsfák tövét, a bogyós gyümölcsűek letermett bokrait se hagyjuk szárazon, ha túlszáraz, vagy túl forró az időjárás.

Vöröshagyma

voroshagyma1 cm magasraA vöröshagyma a régi kertészkalendáriumok szerint csak augusztusban érik tárolhatóvá. A hosszú, forró nyárban azonban – már sokhelyütt leszáradt a szára, s szépen beérett. Főleg, ha korán, dughagymáról termesztettük. Utóéréshez, felszedést követően, még legalább 8 napig a földön szétterítve kell/ene hagyni. De az időjárás változékonyságát figyelembe véve, napsütötte, szellős, de fedett helyen biztonságosabb az utóérlelése. A tavaszi ültetésre szánt dughagymát 2-3 hétig szárítjuk ily módon. A mogyoró nagyságú hagymácskák nyárvégi, őszi kihajtását hűvös, szellős tárolással, télen megfelelő, fagyástól védő takarással akadályozzuk meg.

Kardvirág

gladiolus cm magasraA kardvirág (Gladiolus) az egyik legkedveltebb nyári hagymás virágunk. Eredetileg a nőszirmok családjába tartozik, Dél-Afrikából indult világhódító útjára. A 19. századtól kezdték keresztezni a különböző fajtákat. Ma már szemet káráztató a hatalmas szín és fajtaválaszték. A nagyvirágú nemes Grandiflorus és a Holland kardvirág 80-150 cm magasra is megnőhet. A Butterfly, vagyis pillangókardvirág 60-100 cm magasra nő. De vannak törpe kardvirágok is, amelyek 50-60 cm magasra nőnek. Mindenki választhat pihenő-vagy díszkertje, háza, udvara, igényei szerint. Tény, hogy vázában ugyanolyan mutatós, mint csoportba ültetve a kertben. És tartós is. Aki gyakran visz virágot a szerettei sírjára, jól teszi, ha ültet belőle.

Önnek ajánlott

Leave a Reply