A különleges keserűdinnye

Momordica_charantia_- keserűdinnye

A keserűdinnye latin neve Momordica charantia. Magyarul hívják még balzsamkörtének, bibircsókos uborkának, rücskös töknek is. A lényeg, hogy a tökfélék nemzetségébe tartozik, Indiában és Kínában gyógyító hatásaiért már évszázadok óta fontos tápláléka a vércukorszint csökkentésére, ízületi gyulladások, reumás láz csillapítására szoruló betegeknek.

különleges keserűdinnyeAz utóbbi évtizedben, mióta melegebb Európában is az éghajlat, terjedőben van a termesztése. Magját, mint a többi uborka-és tökféléét, tégelyekben előcsíráztatják, s általában májusban, fólia alá, üvegházban ültetik el, hogy magasra futtathassák (mint az uborkát). Termései 8-16 cm hosszúak, megnyúltak, uborka- vagy szív-alakúak.

Felületük erősen rücskös, bibircsókos. Külföldi kertészeti cégek forgalmazzák a vetőmagját. A hozzánk is elkerülő hibridek már kevésbé keserűek, mint az eredeti fajták, azonban még ezeknek a termését is sós vízben kell áztatni, mielőtt párolva, vagy főzve fogyasztanánk.

keserűdinnyeMár nagyban folynak a kutatások, vizsgálatok, mivel egész sor nagyon fontos, vércukorszint-szabályozó anyagot mutattak ki ebben a különleges zöldségfélében. Májregeneráló és vértisztító hatása erőteljesnek ígérkezik. Nem kell, hogy megvárjuk, amíg tudományosan is bebizonyítják, mennyire hatékony a keserűdinnye (kivonata, főzete, az ebből készült gyógyszer) a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Elég, ha tudjuk, hogy a virágja, a termés húsa, megfelelően elkészítve, erősíti az immunrendszert, mivel rendkívül sok C-vitamint, vasat, egész sor B-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot és karotint tartalmaz.

A növényt hasonlóan mint az uborkát lehet termeszteni Magyarországon is. Sajnos a fagyokra érzékeny így az első fagyok alkalmával elszárad. Februárban kell elkezdeni a magok elvetését üvegházban. A magok nehezen csíráznak ezért a magok külső burkát meg kell törni. A kiültetést kizárólag a fagyok után lehet elkezdeni (május). A kiültetést követően a palántaként hajtott hajtások elszáradhatnak, de a növény tőből újra hajt. A növény közepesen vízigényes és szereti a meleget. A termés szüretelésének megkönnyítése érdekében érdemes hálóra futtatni a növényt.

Önnek ajánlott

Leave a Reply