Kertből az asztalra

nyári-kert termesztése

Aki azért „túrja a földet”, hogy a családja egész évben friss zöldséget fogyaszthasson, többet tesz hozzátartozói egészségéért, mint az egész gyógyszeripar együttvéve. Szerencsére az emberek többsége ma már „tudatos fogyasztó”, s akinek nincs kertje, legalább a legközelebbi piacról, őstermelőktől szerzi be, amit lehet.

Most, főszezonban sem olcsó a zöldség. Mivel a gyümölcsből, hazai tájakon, igen kevés terem, az most is méregdrága. A jövőre nézve, gondolja meg, akinek még bírja a dereka, hogy a legkeresettebb, csak frissen jó, házi kertekben, nem túl nagy erőfeszítéssel termeszthető zöldségből és gyümölcsből – eladásra is termeljen.

zöldbab termesztése
Zöldbab, paszuly

Zöldbab

Például a zöldbab. Bokorbabként termesztve, még augusztus közepéig több adagban is elültethető. A természetgyógyászok szerint fogyasztásával megelőzhető a bélgyulladás. Kutatások is alátámasztják, hogy antioxidáns tulajdonságú C-vitaminja csökkenti az emésztőrendszert érintő rákok kialakulásának veszélyét. Augusztusi vetésre a korai, rövid tenyészidejű fajták közül válasszunk. Párolva, főzve szerepeljen heti étrendünkben. Mélyhűtőben tárolva, kiváló téli leves és körítés. Frissen pedig, a piacon, kilónkénti ára egész nyáron nem esett 2 euró alá, inkább a 3 eurót közelítette. Tehát aki teheti, eladásra is termessze.

brokkoli termesztése
Brokkoli

Brokkoli

A brokkoli rövid tenyészidejű fajtáiból akár helyrevetéssel (később ki lehet ritkítani), akár palántázással ilyenkor több sikerrel nevelhetünk szép, tömött, zsenge fejeket, mint a nyár elején ültetett, szárazság, tűző nap hatásának kitett palántákból. Azért is érdemes megbarátkozni a termesztésével, mert kitűnő C-vitamin, folsav és Béta-karotin-forrás. Több más, olyan vitamint és savakat is tartalmaz, amelyek nemcsak a gyomorrák megelőzésében rendkívül fontosak, hanem a szervezet antibiotikumos kezelése utáni méregtelenítésében is. A zöldséges boltokban egész évben magas az ára – termesztése viszont egyszerűbb, mint a karfiolé.

Fekete ribiszke

ribes-nigrum-titania termesztése
Fekete ribiszke

Az egészséges életmódra törekvő szemléletváltás miatt napjainkban valóságos fénykorát éli a bogyós gyümölcsűek termesztése. Köztük is előkelő helyet foglal el a fekete ribiszke (Ribes nigrum) termesztése. Sokféleképpen lehet hasznosítani Nagyon gazdag vitaminokban, C-vitamintartalma olyan magas, hogy napi 35-40 szem elfogyasztása fedezi a szervezet vitaminszükségletét. De ásványi anyagokban is bővelkedik, jelentős almasav-, citromsav-, glukóz-, fruktóz-, pektin-, cellulóztartalma miatt a gyógyszeripar is sokféleképpen hasznosítja. Gyümölcsének fogyasztása elsősorban frissen ajánlott, különböző levek, koktélok, szörpök formájában frissíti, erősíti a szervezetet. Vastartalma miatt fontos a vérszegénység gyógyításában, a vörösvérsejtek képzésében. Vitaminjai, ásványi anyagai javítják a májműködést, szabályozzák az erek rugalmasságát. Hatásos a fogyasztása a kimerültség csökkentése esetében, gyorsan megszünteti a fáradtságérzetet. Leszedés után gyorsan fel kell dolgozni, mert levet ereszt. Különböző levek, szirupok, kompótok, ízek, gyógyteák készülhetnek belőle. Akinek van aszalója, száríthatja is.

Kedveli a hűvösebb, a csapadékosabb, páradúsabb területeket. Telepítésénél a megfelelő tőtávolság megválasztásával biztosítsuk számára a részleges önárnyékolást. Ha eddig idegenkedtünk tőle, barátkozzunk meg vele – az egészségünk érdekében, s ősszel ültessünk néhány tövet belőle!

A tikkasztó nyarak ráébresztenek bennünket, hogy „az a szép, zöld gyep” sem kisebb gond, mint a zöldség vagy gyümölcs termesztése, amelynek a helyébe telepítettük. Sőt. Kifejezetten munka- és vízigényes. Hosszabb távon pedig kifejezetten befektetés-igényes. Vannak, akik már „zöld sivatagként” emlegetik a gyepet, a pázsitot. Tény, hogy alig néhány élőlény javát szolgáljuk vele, kivéve, ha a család pihenéséhez szükséges területet fedi csupán. Többre nincs is szükség. Úgy arányos, ha kertünknek legfeljebb a felét borítja gyepszőnyeg. Az ennél nagyobb méretű gyep vagy pázsit zsugorítását kezdjük mindjárt a bogyós gyümölcsűek őszi telepítésével, a megfelelő oldalra, akár mint egy zöld sövényt képezve belőlük.

white-house-vegetable-garden-pictures

Önnek ajánlott

Leave a Reply