Dáliák évadja

dalia-viragok vágott virágnak

Kevés udvart, pihenőkertet díszít manapság a dália. Pedig előkelő és elegáns ennek a Mexikóból származó, rendkívül változatos virágú, sokféle színű és formagazdagságú növénynek minden faja és ötezernél több fajtája. Az aztékok egykor a gumóját fogyasztották, s gyógyításra is használták, üreges szárában vizet tároltak. Később, miután a spanyol hódítók Európába hozták, az inzulin felfedezése előtt, itt is a dáliagumók kivonatával gyógyították a cukorbetegeket.

kaktusz-dalia vágott virágnakMa, talán éppen a gumója (amelyet télen, hűvös helyen kell tartani, s óvni kell mind a kiszáradástól, mind a megfagyástól) miatt túl körülményesnek vélik a gondozását. Pedig megérné, akár a vágott virágnak alkalmas, dekoratív dáliákat, akár a csoportosan mutatós fajtákat ültetni. És vannak már magról vethető, ültethető törpe „mignondáliák”is. Akár a fodros, labda, kaktusz vagy orchidea virágú, akár a többi közül választunk, ültessünk belőle tavasszal, az őszi fagyokig viríthatnak a kertünkben a sárga, a piros, vagy tarka virágai.

Milyen a dália?

daliagumo vágott virágnakA dáliák gumós, fagyérzékeny évelők, tápanyagdús talajban virágoznak a legszebben. Vízigényük közepes, virágzásuk idején rendszeres vízellátást igényelnek. A pangó vizet viszont rosszul viselik, ezért fontos számukra a jó vízáteresztő talaj. Dáliáid számára szélvédett hely a megfelelő, ahol legalább 6 órán át éri őket a nap. Ezért fák alá, épületek árnyékába ne ültessük. Virágzási idejük júliustól októberig tart. Kiválóan alkalmasak vágott virágnak. Sokáig lehet gyönyörködni a dáliacsokorban, ha enyhén nyíló bimbóval vágjuk le a virágokat, és tesszük vázába őket.

Mivel fagyérzékenyek, teleltetésükről gondoskodni kell. Ültetésüket csak májusra időzítsük, mikor már fagyveszély nem fenyeget. Virágzásuk idején rendszeresen locsolni kell őket, de csak mértékkel, hogy elkerüljük a pangó vizet. A levelei lehetőség szerint ne legyenek nedvesek, mert úgy könnyebben megtámadhatják gombás betegségek, mint például levélfoltosság vagy lisztharmat.

Metszeni nem kell, de az elhervadt virágokat folyamatosan el kell távolítani, így biztosítva a folyamatos virágzást. Kiadósabb esőzések után vágjuk le az összes elpuhult vagy sérült virágot és levelet, megelőzve a betegségeket. A magasabb dáliák karóhoz rögzítésénél használjunk vastag zsineget, és csak lazán kössük ki, nehogy elszorítsuk, megsértsük a hajtásokat. Egy tőből több hajtás is ered. Ha csak az erősebb hajtást hagyjuk meg, nagyobb virág nyílik rajta, ha minden hajtását meghagyjuk, a növény bokrosabb lesz, több, de kisebb virággal.

Önnek ajánlott

Leave a Reply