Záporok, zivatarok, örömök és gondok

hajdinamezo

Javában tart a lecsószezon, folyik a betakarítás, s kezdődik a megfelelő tárolás előkészítése. Persze, azért az ültetések, vetések sem fejeződtek be. Közben még az időjárás szeszélyeihez is alkalmazkodni kell.

Várakozási idő

Vannak, akik még ma is figyelmen kívül hagyják, hogy ha vegyszeres védekezést alkalmaznak, mondjuk a gombabetegségek, vagy rovarkártevők ellen, akkor a feltüntetett egészségügyi várakozási idő a termények betakarítása (és főként fogyasztása) előtt – mindenképpen betartandó.

A burgonya, a káposztafélék, a paprika esetében ritkábban, a paradicsoméban gyakrabban előfordul ilyen mulasztás. Családunk – és minden fogyasztó – egészsége a tét.

várakozási ido
A Champion WG gombaölő permetre vonatkozó előírás

Ültethetünk még

Karalábét, karfiolt őszi fogyasztásra, leveleskelt téli szedésre, fejes salátát és endíviát, télálló póréhagymát.

Vethetünk megfelelő földkeverékkel töltött, szabadban hagyott ládába petrezselymet. Az időjárástól függően fóliával boríthatjuk a kikelésig.

Brokkoli vetése szabadföldbe, sikeres szokott lenni ebben az időszakban, rövidnappalos növényként, kellő nedvességtartalmú levegőben gyorsan és szépen fejlődik.

A legolcsóbb tápanyag-utánpótlás

Brassica_napus_2
Repce (Brassica napus)

Az idei nyár igencsak bőségesen ontja az „égi áldást”. Sok kertben „elmosta” a termést, sőt, kimosta a talajból a tápanyagokat is. Ha nincs szükség a meszezésre, akkor lazítsuk fel a kérgessé száradt földet, s kerti zsázsával teszteljük, hol van a legnagyobb szükség az utánpótlásra. Néhány nap alatt kihajt, s a szerint, milyen sűrűn borítja be a talajt, kiderül, milyen az állapota.

A rövid tenyészidejű repce, mustár, vagy hajdina (pohánka) gyorsan kihajt, elnyomja a gyomokat is, mivel beborítja a talajt, valamint növeli annak humusztartalmát. A pillangósok nitrogénnal gazdagítják a talajt. A zöldtrágyaként vetett borsóféléket zöldtömegükkel, gyökereikkel együtt a földbe forgathatjuk. A laza és középkötött talajra a repce, a sárga csillagfürt, a fehérhere a legalkalmasabb. Kötött talajra a kék csillagfürt, a takarmányborsó, valamint a takarmánybükköny ajánlható. De jó a sárga mustár és a napraforgó is. A gyümölcsfák alá a hajdina bármikor elvethető. Tenyészideje csupán 100 nap. Azért is célszerű, mert elriasztja a talajban szaporodó kártevőket, például a cserebogár-pajorokat.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply