Sűrűbb lesz a metélőhagyma

snidlingtermesztes metélőhagyma

Ha túl nagyra nőttek a metélőhagyma sorok, vagy bokrok, osszuk szét most, amíg még vagy hat héten keresztül fejlődhetnek, sűrűsödhetnek. Friss, kövér talajba, kb. 20 cm-es tőtávolságra, ültessünk szét maroknyi csomókat. Válasszuk ki a legerősebb levelű töveket. Ezeket már ne vágjuk. Majd október végén (akkorra dússá bokrosodnak) kiássuk őket, s hagyjuk leszáradni zöld levélzetüket, kissé átfagyni a gyökerüket. Ezt követően kiürült melegágyba, vagy cserepekbe visszaültethetők, s télen frissen kihajtanak. Így lesz a metélőhagyma illatos, ízletes vitaminforrás.

Allium_schoenoprasum metélőhagyma
Metélőhagyma

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) a liliomfélék családjába tartozó növény, amelynek a föld felszíne alatt számos apró hagymája van. Ezek – felépítésüket tekintve – nagyon hasonlóak a snidling legközelebbi rokonának, a vöröshagymának föld alatti részéhez. Föld fölötti részén a hengeres hagymalevelek sűrűn, egymás mellett állva törnek elő a földből.

Két típusa van

Az egyik erőteljes növekedésű, és 60-70 cm magas levélzetet fejleszt. Nálunk általában a finomabb levelű (f. riparium) típust termelik, amelynek vékony levelei csupán 20-30 cm magasságúak; sűrű állományban szinte egybefüggő gyepet képeznek.

A metélőhagyma nem csak a konyhakert, de a virágoskert dísze is lehet a lilás gömböcskékkel. És, ha már virág, akkor jó tudni, hogy azokat is meg lehet enni. Igaz, ez csak addig lehetséges, amíg zsengék, és nem fejlődött ki bennük a mag.

Termesztés

A metélőhagyma igen kevés helyet vesz igénybe. Nemcsak a veteményeskertben termelhetjük, hanem a kertnek jobban szem előtt levő helyein is. Így felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is, hiszen tavasztól őszig szép, üde zöld, és június elején csinos gömbvirágzatot is fejlesztenek, amelyben hosszan nyíló kékeslila virágok ülnek. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik. A magok június végére érnek be annyira, hogy össze lehessen gyűjteni őket a kővetkező évi vetés céljára.

Az első évben a zöld „gyep” megerősödését kell célul kitűzni, ezért ebben az évben a lombját még nem nyírjuk. A második évtől kezdve azonban egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak!

A metélőhagyma évelő növény ugyan, de nem szeret sok évig egy helyen élni, ezért ajánlatos három-négy évenként más helyet keresni számára a kertben.

Önnek ajánlott

Leave a Reply