Szamócatermesztés fekete fóliával

eper2 fóliát

Ki ne szeretné ezt az illatos, ízletes, vitaminokban gazdag gyümölcsöt! A boltokban drága, s nem mindig friss. Akinek van udvara, kertje, vegyen fekete fóliát, bíbelődjön vele saját örömére, hasznára!

Nem igényel nagy területet. Vegyük alapul egy négytagú család szükségleteit. Friss fogyasztás, befőtt vagy dzsem készítése: elég hozzá a 10-20 négyzetméternyi terület. Hát még, ha kisebb a család…Az említett területen hozzávetőlegesen 70-150 szamócapalántát ültethetünk el. Az legyen a célunk, hogy  kis területen, de nagyobb hozammal kecsegtető fajtát válasszunk.

Aki már a jövő évre gondol, most ülteti a szamóca gondosan kiválasztott palántáit. A lényeg, hogy ép, friss gyökérzete legyen. A szamóca a napos, szellős helyet kedveli. Vegyük ezt figyelembe, amikor a letermett ágyások hozamát értékeljük, s az újnak keresünk helyet. Ebből megítélhetjük, hol lesz igazán kedvező a termesztése. Egyre többen alkalmazzák a réselt fekete fóliát, a gyomosodásgátló mulcs fóliát. Nemcsak a terméshozam, a gyümölcs minősége lesz jobb, könnyebb és egyszerűbb lesz a munkánk is általa.

A fólia gátolja a gyomok növekedését, a talajt melegen tartja, a biológiai aktivitását őrzi, erős gyökeresedést eredményez a felsőbb talajrétegben, védi a termést a szennyeződéstől, rothadástól.

Mindenütt megéri a mulcs- vagy a fekete fóliát alkalmazni. A beszerezhető méret (általában 1,2×6 m) szerint kiképzett ágyás talajába elegendő humuszt dolgozunk bele és elegyengetjük. (Ez lehet négyzetméterenként 5 liter komposztföld, 20 g szamócatrágya és 400 g Humobil keveréke.) Jól beöntözzük, s miután megszikkadt, ismét gereblyézzük, végül ráborítjuk a fóliát, a széleit beássuk. 60×25 cm sor-és tőtávolságra kereszt formájú metszéseket készítünk, s a szamóca palántáit ezen keresztül ültetjük a talajba. Utána megöntözzük. A fólia a szamóca bokrosodásán túl annak éréséig a talajon marad, a töveket a réseken át tápoldatozhatjuk, öntözhetjük.

 

Három fajtáját ismerjük: egyszer termő, a hónapos- és a folyton termő szamóca-fajtát. Az egyszer termő fajták hozzák a legnagyobb termést, a folyton termő viszont a friss fogyasztás lehetősége miatt érdekes.

Önnek ajánlott

Leave a Reply