Őshonos gyógyító gyümölcsünk a birs

birs -1

Hagyományőrző, szőlőtermő tájainkon még negyven-ötven éve is ott volt a birs helye az udvar, a kert végében. Sötétzöld levelű, ágas-bogas bokorrá, vagy fényes törzsű, impozáns fává fejlődött, amelyet májusban szépséges rózsaszínű virágok borítottak. Őszre sárgán virítottak rajta az alma, vagy körte alakú termések. Pecsenyékhez való, kellemesen édes, savanykás befőttek készültek belőle, s nélkülözhetetlen volt a télire savanyított káposztából. Ez adta meg a zamatát, illatát, szép, sárgás színét.

birsalmasajt birs
A birsalmasajt

Vadhúsokkal párolva, jellegzetes aromájúvá, omlóssá varázsolta a vaddisznót, szarvast, füstölt húsokat. Mustba főzve különleges téli csemege, birssajt, birskocsonya lett belőle.  Ma már, elvétve ültetik, s termésével nemigen tudnak mit kezdeni. Nyersen kőkemény, fanyar. Ha sokáig tárolják, nem érik, hanem megromlik. Sajnos, konyhai és gyógyító birskultúránkat hanyagoljuk, felejtjük, pedig igencsak gazdag.

Nyers levét, kanalanként, naponta, mézzel fogyasztva, a duzzadt, fájó ízületeket gyógyítja. Erős méregtelenítő, pektin-tartalma által megköti a káros anyagokat, még a radioaktív anyagok hatását is közömbösíti. Szeletelve, sütve, puhává válik, s fanyarkás, kellemes ízűvé. Fogyasszunk belőle minél gyakrabban. Aszalva, majd főzve, a légúti gyulladások ellenszere. Magja a legértékesebb, (máig) hűsítő, bevonó, lágyító, nyugtató, izgalmat szüntető szerek készülnek belőle. A természetgyógyászok, sokféle bajt, például szemgyulladást, repedezett bőrt, sebes ajkat, gyulladt mellbimbót, aranyér-csomót, fagyásos keléseket kezelnek a főzetéből, kivonatából készült oldatokkal, kenőcsökkel.

igy_nez_ki_a_birsalma birs
A birsalma

Több fajtája ismert, például a konstantinápolyi tárolható is, ha épen szedjük le, általában szeptember végén (amikor erősen molyhos, sárga héján a molyhosság foszlani kezd). Ez hideg helyen kb. 2 hónapig tárolható. Vastag a héja, húsa kemény, kősejtes. Hosszabb tárolás alatt taplósodik. A legjobb azonban, ha minden fajtájának termését egy-két héten belül feldolgozzuk. Szobadísznek, illatosítónak a mai fűtött lakásokba nem alkalmas. Az egykori, fűtetlen „tisztaszobák” lehettek tároló helyei. B-vitaminokat, C-vitamint, csersavat és 27 fajta ásványi anyagot tartalmaz.

Az üde, nyirkos talajokat kedveli. Ha már megeredt, kevés gondozást igényel. Betegségek ritkán támadják meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply