A kert színei (2. rész)

padlizsan

Amint azt már az  régebben említettük, minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál táplálóbb, egészségesebb lesz az étrendünk.

A vöröseslila és a kékeslila szín

lilaA zöldségekben és a gyümölcsökben az antociánok és fenolok jelenlététét mutatja. Ezek javítják az emlékezetet, fokozzák az agy vérellátását, helyreállítják az idegsejtek kapcsolódását, serkentik a nyirokrendszer működését, meggátolják a vérrögök kialakulását, az erek egészségének megőrzését. Segítik a motorikus tevékenységet, gátolják a sejtek öregedését, kiemelten antioxidáns hatásúak, csökkentik a rákos és kiválasztó szervi megbetegedések kialakulását. Minden sötét színű bogyós gyümölcs segíti a húgyúti fertőzések leküzdését, fontos szerepük van a vércukor szintjének stabilizálásában, a koleszterinszint csökkentésében és a vastagbélrák kialakulásának megakadályozásában.

A padlizsán, a lilakáposzta, a lilahagyma, a szilva és a lilaszőlő-fajok a sejtek öregedését gátló, valamint rákmegelőző hatóanyagaik miatt fontosak.

Fogyasszunk tehát minél több fekete szedret, fekete áfonyát, fekete ribiszkét, céklát, vöröskáposztát, lila spárgát, padlizsánt.

 A zöld szín

a zöldFőleg a klorofillnak köszönhető a zöldségek és gyümölcsök zöldessárga, illetve zöld színe. A xantofill, a lutein, a zeaxantin a világosabb árnyalatokat adja, a mélyebb zöldet az úgynevezett  indolvegyületek. A zöld főzeléknövények, saláták, káposztafélék bizonyítottan májvédő hatásúak. Serkentik a májműködést, a daganatos betegségek kialakulását gátolják, főként a bőr-és vastagbélrák megelőzésében hatékonyak, védik a szemet is.

Ilyenek az avokádó, zöld alma, szőlő, a kivi, az articsóka, zöld spárga, a brokkoli, a zöldborsó, zöldbab, a bimbóskel, a kelkáposzta, a kínai kel, a cukkini, a zöldsaláták, a paraj és a mángold, a petrezselyem és a zeller zöldje, az uborka, a zöldhagyma és a zöldpaprika.

Önnek ajánlott

Leave a Reply