Mitől függ a fűszerpaprika minősége?

fűszerpaprika

Tudja azt a tapasztalt fűszerpaprika termesztő nagyon jól, hogy mikor remélhet szép, egészséges termést, de azért mindig akadnak kezdők (vagy akiknek a kevésbé sikeres paprikaszüret miatt fő a fejük), tehát nem árt, ha elismételjük a lényegét:

Kevesebb a betakarítás során mutatkozó kockázati tényező, ha a termesztéshez nagy biológiai értékű vetőmagot használtunk, ezáltal erőteljesebb kelésből, zavartalan fejlődésű (6-8 lombleveles) palántákat nyertünk. Ha ezeket optimális időben, megfelelő sűrűségben kiültettük, s a szükséges tápanyagszintről, vízellátásról, megelőző növényvédelemről gondoskodtunk.

Az idei évben, még így is sok gondot, kárt okozott az időjárás. Szerencsére, a termésérés idejére napfényesebb, szárazabb napok köszöntöttek a termesztőkre. Az érés látható jele, a termés piros színeződése szépen folyatódik, a vörös festék-komponensek aránya nő, hogy az utóérés során elérje a legmagasabb értéket.

A kézi szedés a fűszerpaprika-termesztés legmunkaigényesebb fázisa. Nagy figyelmet, sok tapasztalatot igényel ez a művelet, mivel 3-4 szedéssel, a már érett, illetve a folyamatosan beérő paprika teljesen bepirosodott, egészséges terméseit kell leszedni.

fuszerpaprika-bokor690-20200503

A félérett, kormos, napégett, vagy beteg termések nem kerülhetnek az egészségesek közé. A szedést és a szállítást olyan körültekintően kell végezni, hogy a termés ne sérüljön, mert a sérült paprika penészedik, szotyósodik. A pirosra érett termés utóérlelése során megy végbe a minőségi értékek magas szintű kialakulásának második, legfontosabb fázisa.

Utóérlelés

paprika fuszer fűszerpaprikaHáztájiban, „kisüzemben” leggyakoribb, hagyományos módszer a fűzéses utóérlelés. Ezzel érhető el mindmáig a legjobb minőség és a legkisebb romlási veszteség. Szedést követően a termést papírra, száraz padozatra szétterítve szikkasztjuk. A lehető leghamarabb, de feltétlenül 2-3 napon belül 2-2,5 m-es zsinórokra fűzzük (egy fűzér tömege 6-8 kg).

A füzéreket ágasokon, pajtákban, ereszek alatt 5-6 hétig utóérleljük. Fárasztó, igényes munka maga a fűzés is, mivel egyenként kézbe kell venni a terméseket, hogy az erős tűvel átdöfve, a zsinórra fűzzük. Viszont közben elvégezzük az ellenőrzésüket is, látjuk és érezzük, hogy egészségesek-e, nem puhulnak-e, nem hibásak, penészesek-e. Különböző penészgombák, baktériumok támadhatják meg a nedves, egymáshoz tapadó, vagy sérült terméseket, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Az időjárás, remélhetőleg, lesz még szárazabb is az ősz folyamán, s a szél, a napsugár még segít befejezni a jó minőségű fűszerpaprika utóérlelését, felhalmozni a festékanyagok, illó olajak, cukor, vitaminok, ásványi anyagok optimális mennyiségét és minőségét. A többi majd a szárításon, az őrlésen és a tároláson múlik.

Önnek ajánlott

Leave a Reply