Gyakran ismételt kérdések az új koronavírussal kapcsolatban

koronavírussal SARS-CoV-2. Forrás: Manuel Bortoletti

Akarva, akaratlan ezzel a láthatatlan, de mindenütt leselkedő fenyegetéssel szembesülünk minden nap, minden órában. A koronavírussal. Ezzel van tele a világ, az ország, az utca, az életünk. Minden tévéhíradóból, újságból ez harsog, ez tilt és megbénítja az igyekezetünket, szétszakítja az emberi kapcsolatokat. Egyedül az arcmaszkba kapaszkodhatunk, mintha pajzs lenne – talán tényleg az – hátha mégis segít kikerülni, kicselezni, hogy minket és szeretteinket ne érjen el…

Gyakran ismételt kérdések az új koronavírussal kapcsolatban:

CORONA koronavírussalMilyen tünetei vannak az új koronavírus-fertőzésnek?

A betegség legjellegzetesebb tünetei a láz, száraz köhögés, fáradékonyság, nehézlégzés, továbbá torokfájdalom, fejfájás, izom-ízületi fájdalom, hidegrázás; ritkábban hányás, illetve hasmenés. Számos esetben a fertőzés tünetmentes maradhat, vagyis a megfertőződött személy egyáltalán nem érzékeli magát betegnek.

CORONA koronavírussal

Milyen állapotok alakulhatnak ki a vírusfertőzés következtében?

80%-ban a fertőzés enyhe, mérsékelt, vagy közepesen súlyos betegséggel jár.

Ilyenkor enyhe, mérsékelt légúti fertőzés tünetei, vagy nem súlyos tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek egy részében a fertőzés akár teljesen tünetmentes is lehet, így tehát észrevétlen is maradhat.

Az esetek 14%-ban súlyos megbetegedés alakul ki, amikor kórházi kezelés szükséges.

Az új koronavírus-fertőzéses esetek 6%-ban alakul ki kritikusan súlyos állapot. Légzési elégtelenség, szeptikus sokk,” többszervi” elégtelenség alakulhat ki, amelynek következtében intenzív osztályon történő kezelés szükséges.

CORONA koronavírussal

Mit tehetek, ha egyre rosszabbul érzem magam és úgy gondolom, koronavírus-fertőzésem van?

Feltétlenül maradjon otthonában, NE keresse fel a rendelőt, mert ha valóban koronavírussal fertőzött, akkor a rendelő felkeresése során óhatatlanul átadhatja a fertőzést akár az egészségügyi ellátóknak, akár betegtársainak.

TELEFONON hívja fel kezelőorvosát, aki részletesen el fogja mondani, mi a teendője. Ha orvosa szükségesnek tartja a koronavírus-vizsgálatra történő mintavételt, annak menetét is el fogja mondani.

CORONA koronavírussal

Még mindig az idősebb nemzedékek a legveszélyeztetettek ? Ők teljesen védtelenek?

Mivel a SARS-CoV-2 vírus az egész emberiség számára új, a járvány kezdetekor mindenki fogékony volt erre a vírusra. Azonban nem mindenki egyformán veszélyeztetett; nem mindenkiben alakulnak ki tünetek, ha megfertőzte is a vírus. A fiatalabb felnőttekben a fertőzés többnyire tünetmentes, vagy enyhe, mérsékelt súlyosságú tünetekkel jár.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján, nagyobb arányban alakul ki súlyos tünetekkel járó betegség: 60 évnél idősebbek esetében, krónikus alapbetegségben szenvedőkben, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, krónikus légúti betegségek, rosszindulatú daganatos betegségek.

CORONA koronavírussal

Mennyi a lappangási ideje a koronavírus-fertőzésnek?

A lappangási idő leggyakrabban 5-6 nap. Ennél rövidebb és hosszabb is lehet, így jelen tudásunk szerint a lappangási idő lehetséges időtartama 1 és 14 nap között változhat.

CORONA koronavírussal

A meleg és a napfény megvéd a fertőzéstől?

Eddigi ismereteink alapján sajnos nem, ezt bizonyítja az is, hogy jelentenek megbetegedéseket a közismerten melegebb klímájú országokból is. Eddigi ismereteink alapján ettől a vírustól a világ bármely pontján megfertőződhetünk. A fertőzés ellen a leghatékonyabb védekezés az elővigyázatossági szabályok betartása, a gyakori és alapos kézmosás, valamint az orr, száj és szem érintésének, dörzsölésének kerülése. Így ugyanis elkerülhető, hogy a kézen esetleg jelen levő vírusok bekerüljenek a szervezetbe.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy amennyiben köhögés, vagy különösebb nehézség nélkül vissza tudom tartani a lélegzetem 10 másodpernél tovább, akkor nem vagyok koronavírus-fertőzött?

Arról, hogy valaki elkapta-e a SARS-CoV-2 vírust, csak a laboratóriumi teszt ad megbízható információt.  A kérdés nem dönthető el légzési gyakorlattal, ami ráadásul még veszélyes is lehet.

covid_test

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy ha alkoholt iszom, akkor védett leszek a koronavírussal szemben?

A COVID-19-től az alkoholfogyasztás nem véd meg, sőt veszélyes is lehet. A túlzott és gyakori alkoholfogyasztás ugyanis növeli az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy a hideg megöli a koronavírust?

A hideg nem véd meg az új koronavírustól, mivel az ember testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5-37 °C. A leghatékonyabb védekezés a rendszeres és alapos szappanos kézmosás/alkoholos kézfertőtlenítés.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy a forró fürdő megvéd a koronavírusos fertőzéstől?

Sajnos nem, a forró fürdő ellenére el lehet kapni a betegséget, mivel a szervezet hőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5-37 °C marad.

CORONA koronavírussal

A koronavírus terjedhet szúnyogcsípéssel?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírussal megfertőződhetünk szúnyogcsípés útján. Az új koronavírus olyan légúti kórokozó, amely főként a tüsszentés vagy köhögés nyomán a levegőbe kerülő folyadékcseppek útján terjed.

CORONA koronavírussal

A koronavírust elpusztítja az elektromos kézszárító?

Nem. A kézszárító nincs hatással a vírusra. A legjobb védekezés az alkoholos kézfertőtlenítés vagy rendszeres, alapos szappanos kézmosás.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy az UV-lámpa elpusztítja a koronavírust?

Nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelület fertőtlenítésére, ugyanis az UV-sugárzás károsíthatja a bőrt.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy a testhőmérséklet-szkenner segít az új koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésében?

A testhőmérséklet-szkenner csak arra képes, hogy érzékelje, ha valaki lázas, illetve a testhőmérséklete magasabb a normálisnál (ez lehet a vírusfertőzés jele is). Ugyanakkor a testhőmérséklet-szkenner nem tudja beazonosítani azokat, akik már fertőzöttek, de még nem lázasodtak be. (A betegség egyik fő tüneteként fellépő láz ugyanis csupán a fertőzést követően 2-10 nap elteltével jelentkezik).

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy klórral vagy alkohollal lefújva magunkat elpusztítjuk az új koronavírust?

Sajnos, nem. Ugyanis amennyiben a vírus már bejutott a szervezetbe, akkor semmilyen hatással nincs rá a testfelület befújása. Ugyanakkor ezen fertőtlenítőszerek használata nagy körültekintést igényel, mivel rosszul alkalmazva károsíthatják a ruházatot és a nyálkahártyát, különösen a szemet és a szájat.

CORONA koronavírussal

Elég a 2 méteres távolságtartás találkozáskor?

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, melynek során az egyik személyről beszéd, köhögés, tüsszentés révén a vírus pici váladékcseppekben átkerül a másik személy nyálkahártyáira. Ennek a közvetlen „utazásnak” az elkerülésére 1,5-2 méteres távolságtartást ajánlanak. A legújabb modell szerint azonban ez sem nyújt teljes garanciát, ugyanis kimutatták, hogy a köhögéskor, tüsszentéskor kipréselt, áramló gázfelhőben a váladékcseppek részecskéi hosszú ideig, akár percekig is lebeghetnek, és akár 8 méteres távolságra is eljuthatnak.

Hasonlóképpen, messzebbre jutnak a sportoló személy által kilélegzett váladékcseppecskék; ezért futáskor, kerékpározáskor feltétlenül tartsunk egymástól a szokásosnál nagyobb távolságot.

A 1,5-2 méteres távolságtartás a hétköznapi körülmények között természetesen nyújt valamilyen védelmet, de a legjobb, ha elkerüljük a személyes találkozást.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy a tüdőgyulladás elleni védőoltások megvédenek a koronavírustól?

Sajnos, nem. Sem a tüdőgyulladás elleni (pl. pneumococcus), sem a B-típusú Haemophilus influenzae elleni védőoltások nem tudnak védelmet nyújtani az új koronavírus ellen. Mivel ezektől a kórokozóktól különbözik és annyira új a SARS-CoV-2 vírus, így saját oltóanyagra van szükség ellene. A kutatók már dolgoznak az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy ha rendszeresen sóoldattal átmosott orr védelmet nyújt az új koronavírus ellen?

Arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a légúti fertőzések megelőzésére alkalmas volna a sóoldatos orrmosás. Arról vannak korlátozott számban bizonyítékok, hogy a sóoldatos átmosás gyorsíthatja a kigyógyulást a közönséges náthából.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy a fokhagyma fogyasztásával megelőzhető a koronavírus-fertőzés?

Egyelőre nem ismert olyan eset, hogy a fokhagymafogyasztás bárkit megvédett volna a fertőzéstől. Ugyanakkor a fokhagyma egészséges élelmiszer, amely rendelkezhet bizonyos antimikrobiális hatással.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy az új koronavírus csak az idős embereket veszélyezteti?

Ez nem igaz. Korosztálytól függetlenül bárki elkaphatja az új koronavírust. Az viszont tapasztalatok alapján igazolódott, hogy az idősek és súlyos betegségben szenvedők esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek. Ezért is kéri/javasolja minden szakhatóság, hogy az előírások betartásával mindenki védekezzen a fertőzés ellen korosztálytól függetlenül.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy az antibiotikumok hatásosak lehetnek a koronavírus-betegség megelőzésében, illetve kezelésében?

Az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak, a vírusok ellen hatástalanok. Így az új koronavírus ellen sem hatékonyak az antibiotikumok sem megelőzési, sem kezelési célból. Előfordulhat, hogy a kórházban a kezelés során az új koronavírussal fertőzött beteg kap antibiotikumos kezelést, abban az esetben, ha a vírusfertőzést bakteriális fertőzés is kíséri.

CORONA koronavírussal

Igaz, hogy már létezik kifejezetten az új koronavírus okozta fertőzés megelőzésére és kezelésére is gyógyszer?

Sajnos, nem. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely kifejezetten az új koronavírus okozta megbetegedés megelőzésére vagy kezelésére javallott. Azonban néhány specifikus gyógymód kifejlesztése már jelenleg is tart, ezek tesztelése hamarosan már a klinikai szakaszba kerül. Az új koronavírus fertőzöttek esetében is fontos a megfelelő tüneti kezelés és ellátás, a súlyos tüneteket mutatók esetében pedig a kórházi kezelés.

CORONA koronavírussal

Igaz-e, hogy a gyerekek veszélyeztetettebbek a felnőtteknél?

Nem igaz, a gyermekek éppúgy fertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint a felnőttek, ám náluk a betegség jellemzően tünetmentes vagy enyhe formában zajlik, igen ritka a szövődmények kialakulása. A veszélyeztetett csoportokba a 60 évnél idősebbek, illetve a krónikus alapbetegségekben (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti megbetegedés, malignus megbetegedés) szenvedők tartoznak, a betegség súlyos formája őket érinti leginkább.

CORONA koronavírussal

Terjeszthetik a háziállatok (pl. bundájukon keresztül) a fertőzést, ha ők maguk nem mutatnak tünetet?

A legfrissebb kutatások szerint az új típusú koronavírus nem fertőzi meg a kutyát és a macskát, áttételesen azonban hozzájárulhatnak a vírus terjesztéséhez. Mivel az állatok a testükön bármilyen fertőzést hazahozhatnak, minden sétáltatás, utcára menetel után fontos a lábuk és bundájuk letisztítása, a nyakörv, póráz, labda áttörlése fertőtlenítővel, és az, hogy minden fizikai érintkezés után kezet mossunk, különösen evés előtt.

CORONA koronavírussal

Milyen fertőtlenítőszer hatásos a koronavírussal szemben?

Kezünket legalább 62% alkoholt tartalmazó alkoholbázisú kézfertőtlenítővel (20-30 másodpercig dörzsölve), illetve alapos szappanos kézmosással (40-60 másodpercig mosva) fertőtleníthetjük.

A környezetünk fertőtlenítése virucid hatású szerekkel történjen. Mivel a koronavírus lipidburokkal rendelkezik, a legtöbb egyfázisú tisztító- és fertőtlenítőszer hatásos ellene. Figyeljünk rá oda, hogy a csomagoláson a gyártó által feltüntetett behatási időket mindig tartsuk be!

CORONA koronavírussal

Mit fertőtlenítsünk az otthonunkban, hogyan és milyen gyakran?

Amennyiben nincs fertőzésgyanús személy a háztartásban, a legfontosabb, hogy minden hazaérkezéskor a kívülről behozott, illetve a kézmosás előtt megfogott tárgyakat azonnal tisztítsuk le, majd fertőtlenítsük. Ilyen tárgyak: kilincs, villanykapcsoló, kulcs, bevásárlószatyor, táska füle, mobiltelefon. A fertőtlenítéshez a tárgyat vírusölő fertőtlenítőszerrel, 0,1%-os hypo-oldattal vagy megfelelő töménységű alkoholos oldattal töröljük át. Az egyéb gyakran érintett felületeket, így a konyhapultot, billentyűzetet, távirányítót, telefont, WC-t, csapokat lehetőleg naponta tisztítsuk le általános tisztítószerrel. A szokásos takarításkor a felmosáshoz használjunk hypós vizet.

CORONA koronavírussal

Miért fontos ennyire a kézmosás, mivel és hány percig mossunk kezet?

A rendszeres és alapos szappanos kézmosás hatására csökken a kezeinken levő vírusok száma, így csökkenthető a vírussal való fertőződés esélye (pl.: szennyezett kézzel az arcukhoz nyúlunk), illetve a vírus terjedése (pl.: közös használati tárgyak érintésével). Szappannal és tiszta folyóvízzel mosson kezet, a bedörzsölés ideje legalább 20 másodperc legyen. Amennyiben szappan és víz nem áll rendelkezésére, használhat olyan alkoholos kézfertőtlenítő szert, amelynek alkoholtartalma legalább 62%-os.

A következő esetekben mindig mosson kezet:

  • hazaérkezés után
  • ételkészítés előtt, közben és után
  • étkezés előtt
  • WC használatát követően
  • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • beteggel való érintkezés előtt és után
  • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
  • mielőtt kezével a szeméhez, orrához, szájához érne

Források:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

https://koronavirus.gov.hu/mit-kell-tudni-a-koronavirusrol

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply