A társadalombiztosítási törvény módosítja a minimálnyugdíjakat

minimálnyugdíj

A társadalombiztosítási törvény aktuális módosítása változásokat jelent a minimálnyugdíjak terén is. Tavaly olyan változtatásokat fogadtak el, amelyek a minimálnyugdíj összegét az átlagbér összegéhez kötötték, egyúttal meghatározták az ún. minősített nyugdíjbiztosítási időszakot. A tárca szerint ezek a változások zavart okoztak a minimálnyugdíj összegének meghatározásakor, a minimálnyugdíjra való jogosultság feltételeinek változásai terén, valamint a minimálnyugdíj bevezetésének céljában is.

A munkaügyi minisztérium szerint a minimálnyugdíj összegéknek az átlagbér 33%-ához kapcsolása a nyugdíjminimum összegének hirtelen emelkedését jelentette idén. Szerintük ez jelentősen túlhaladta az eredeti célt, vagyis azt, hogy megvédjék a nyugdíjasokat attól, hogy anyagi szükséghelyzetbe kerüljenek. A tárca úgy véli, ha a jelenlegi jogi státusz maradna érvényben, az minden évben súlyosbítaná a problémát, és még jelentősebb gondokat okozna a nyugdíjrendszerben, különösen a növekvő nyugellátással összefüggésében.

Tavalyig

A minimálnyugdíjat tavalyig a létminimumból számolták ki, ám januártól már az átlagbérhez van kötve. Ezek szerint pedig egyre több és több nyugdíjas lesz rá jogosult. Az átlagbér ugyanis egyre inkább emelkedik, az új törvény biztosította kiskaput pedig egyre többen fogják használni, akkor egyre többen fognak bekerülni azok közé, akik többet vesznek ki, mint amennyit betesznek. Az új törvény szerint mindenki, aki körülbelül 8-900 euróig keres, annak egyforma lesz a nyugdíja. Vagyis lehet valaki 477 eurós (nettó) minimálbéren is, de kereshet akár 900 eurót is, ez nem dob semmit sem a havi nyugdíjon.

Idén

erkezik-a-minimalnyugdij_105937Az új módosítás visszatérne az eredeti szabályozásra, amely a létminimumból és a biztosított minősített évei számát vette alapul. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a nyugdíjat kérelmező éveihez csak azokat az éveket számolják be, amikor bevételei elérték az átlagkereset legalább 24,1 százalékát – írja a Pravda.

A kormány programjában kötelezte magát a méltányosság elérésére, a minimális nyugdíj folyósítás feltételeinek kiigazítására, a minimálnyugdíjak igazságos valorizálásának mérlegelésére. A minisztérium ezért a minálnyugdíjak „befagyasztását” javasolja a 2020-as szintre. Ez például azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási időszak 30 évére vonatkozó minimális nyugdíj összegét 2021. január 1-jétől havi 334,3 euróban határozzák meg.

Önnek ajánlott

Leave a Reply