Fogyó fényben

magasagyas 02

Egyre rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák. A köd is segít elfogni a fogyó napfény erejét. Csak a falevelek surranása hallatszik, ahogy a földre hullnak.

Az utolsó fagymentes, napfényes hétvégéken keresve sem találhatunk hasznosabb és kellemesebb családi kikapcsolódást, mint a kert előkészítését a következő évre. És – a változékony, kiszámíthatatlan időjárás szeszélyei ellenében – tehetünk is valami okosat, hasznost.

Készítsünk magaságyást!

palanta_01Hogy bátrabban, nagyobb kedvvel lásson hozzá a kertészkedéshez az is, akinek gyakran fáj a dereka, nem bír hajolni, vagy akár tolószékre kényszerült, olvassa végig ennek a nagyon praktikus megoldásnak az előnyeit:

  1. Nincs hajlongva gyomlálás – amit a fiatalabbak rabszolgamunkaként élnek meg. A magaságyásban alig, vagy egyáltalán nem kell gyomlálnunk. Miután feltöltöttük az ágyásokat megfelelő földdel, az itt-ott megjelenő gyomokat könnyen kihúzkodhatjuk a talajból.
  2. Nem kell műtrágyázni. Az ágyásba bedolgozott komposzt és zöldtrágya megfelelően lazítja és tápanyagokkal látja el a talajt.
  3. Nagyobb hozam – kisebb helyen. A laza, jó minőségű, kitűnő szerkezetű talajnak köszönhetően szebb és jobb minőségű zöldségféléket termelhetünk.
  4. Nincs talajtömörödés – mivel nem járkálhatunk a talajon, s tulajdonképpen körbejárhatjuk, állandóan figyelemmel kísérhetjük a zöldségfélék fejlődését.
  5. A kert, vagy az udvar adottságaihoz, saját szükségleteinkhez alakíthatjuk az ágyásokat. Helytakarékos megoldásokat alkalmazhatunk. Például a füves udvarra is tehetünk magaságyást virágokkal, fűszernövényekkel, gyógynövényekkel, vagy szamócával.
  6. Egészséges ökoterményeket kapunk – kiválóan nőnek azok a növények is, amelyek a pangó vízre érzékenyek (hosszantartó esőzések, felhőszakadások következménye). Petrezselyem, sárgarépa, saláta, retekfélék. Vagy – szamócaágyások.
  7. Növényápolás – hajolgatás nélkül. A magasságot az igényeknek megfelelően alakíthatjuk ki, hogy kényelmesen hozzáférhessünk a veteményekhez, palántákhoz.
  8. Kevesebb vízzel, ritkábban kell öntöznünk. A komposzttal jól feltöltött magaságyás talaja lassabban szárad ki, mert a komposzt megőrzi a nedvességet. Ha a növényzet lombja összezárul fölötte, az is árnyékolja a talajt.
  9. Az ásást el is felejthetjük. Elég a felszíni réteg lazítása, a zöldségfélék növekedésének figyelemmel kísérése. Az ezzel kapcsolatos teendők elvégzése. (pl. paradicsom karázása, kötözése, kacsolása.)
  10. Időt, fáradságot takaríthatunk meg.

 

Milyen anyagból készüljön a magaságyás?

Deszkából, téglából, kőlapokból, fűzfavesszőből font sövényből, melegágyi, már nem használt ablakokból. Számtalan lehetőség kínálkozik. A legjobb a kézenfekvő, a legolcsóbb –ami a ház körül található.

Mi az első teendő? Az ágyás méretének megfelelően ássunk egy ásónyom mély gödröt. Lazítsuk fel a talajt. Borítsuk be 30 cm mélyen fanyesedékkel, gallyakkal. A földbe vert faoszlopok közé építsük meg cca 80 cm magasra, az ágyást.

A nyesedék, gallyak fölé éretlen komposzt kerüljön, majd földdel rétegezve, érett komposzt.

A körültekintő kertészkedő dróthálóval is kibéleli az ágyást, hogy a rágcsálók befészkelésétől megvédje a terményeit.

 

Észak-déli irányban készüljön a magaságyás.

A paradicsom és a többi, magasabb zöldségféle az északi végébe kerüljön. Középre kerüljenek a gyökérzöldségek, déli oldalra az alacsonyabbak.

A palánták gyorsabban fejlődnek, mintha helybe vetnénk a zöldségmagokat.

Az ágyás oldalához a csüngő zöldségfélék kerüljenek. Pl. az uborka.

Az első évben saláta, cukorborsó, sárgarépa, cékla, zeller, hagyma és káposztafélék (karfiol, brokkoli) kerülhetnek bele. A második és harmadik évben bab, uborka, feketegyökér.

Tessék kipróbálni!

Önnek ajánlott

Leave a Reply