Mi köze van a lózsírnak a vadgesztenyéhez?

Vadgesztenye
Vadgesztenye
Vadgesztenye kenőcs

Szlovákiában, a kényelmesebb magyarok, tükörfordításban valóban így kérik a patikában a népszerű vadgesztenye kenőcsöt. A lényeg az, hogy a visszérgyulladásokra, ülőidegzsába kezelésére, ízületi gyulladások bedörzsölésére, reumatikus fájdalmak enyhítésére egyaránt kitűnő kenőcs – valójában vadgesztenyéből készül.

Vadgesztenye
Vadgesztenye

Ennek a latin neve Aesculus hippocastanum – vagyis, „lógesztenye”. Egykor ugyanis a törökök, kehes lovaikat ezzel gyógyították. Ha tehát „lógesztenye zsírt” emleget ez után, akkor tudni fogja, hogy miért, s helyesen is mondja majd. A vadgesztenye tetőtől talpig gyógyító. A fa kérge, levelei és virágai, valamint termései mind-mind a gyógyszeripar fontos nyersanyaga.

Az üzletekben kapható  Pferdebalsam (lóbalzsam) nem csak vadgesztenyekivonatot tartalmaz, hanem más gyógynövényeket is. Kapható hűsítő (kámforos, mentolos) és melegítő (kapsaicin) változatban is. A lóbalzsamot elsősorban reumatikus problémák, illetve ízületi- és izomfájdalmak csillapítására javasoljuk. Az egyes összetevők gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásuk révén csökkentik a reumás tüneteket, felfrissítik a fáradt végtagokat és enyhítik az igénybe vett lábak fájdalmát. Kiválóan alkalmazható kisebb sportsérülések (húzódások, rándulások, ficamok) és megerőltetett testrészek kezelésére is.

Szép, napos őszi séták során pedig gyűjthetnek sok, fényes  vadgesztenyét, színes falevelet, őszi terményt, hogy az unokákkal közösen kedves mesefigurákat, játékokat kelthessünk életre.

vadgesztenye
Parkok, kertek, fasorok árnyékot adó, nagy termetű, akár 30–35 m magasra is megnövő díszfája.

 

A vadgesztenye frissen felszedve a földről viszonylag könnyen lyukasztható. Ha túl száraz, felhasználás előtt érdemes pár órán át vízben áztatni. A gesztenye megmunkálása könnyűnek tűnik, de aki már dolgozott vele, tapasztalhatta, hogy fogvájóval vagy hurkapálcával szinte lehetetlen kilyukasztani. Használhatunk fa satut esetleg más szerszámot a gesztenye rögzítéséhez, vagy két ujjunk közé szorítva vékony csavarhúzóval lyukasszuk!

gesztenye
Őszi kreatív ötletek gesztenyéből – gyerekeknek!

Önnek ajánlott

Leave a Reply