A kint nyaraltatott szobanövényeket vigyük téli szállásukra

hibiszkusz mediterrán növényeinket

Ne késlekedjünk tovább, a kint nyaraltatott szoba- és mediterrán növényeinket vigyük téli szállásukra. Alapszabály: alaposan vizsgáljuk meg, nem telepedtek-e a levelek fonákjára levéltetvek, egyéb rovarok. Sok növény kinőtte a cserepét, tehát kissé nagyobb edénybe kell átültetni. Ha csak lehet, zuhanyozzuk le a lombját, fertőtlenítsük a törzsét, az ágait, nehogy a télikert, a szoba többi dísznövényét is megfertőzzük valamilyen kintről behurcolt kártevővel.

citrus mediterrán növényeinket
A mediterrán növényeinket is vigyük be

Az egyre hidegebb éjszakák elől elsősorban mediterrán növényeinket vigyük be, többek közt citrusokat, sétányrózsáinkat (Lantana camara), hibiszkuszainkat, muskátlijainkat. Illik elhelyezni trópusi és szubtrópusi szobanövényeinket (Aloe vera, Asparagus, Orchidea, Sárkányfa), csak arra ügyeljünk, hogy fokozatosan szoktassuk az új környezetéhez növényeinket. Pl. először csak éjszakára vigyük be őket védett területre, a nappalokat továbbra is töltsék kint.

Szépen fokozatosan töltsék az éjszakát, a kora reggelt és a késő estét szállásukon, ezután a délelőttöt és a délutánt is kössük egybe az éjszakával, majd amikor már (kb. november közepére) a déli órákban sem kúszik 10 fok fölé a hőmérő, onnantól maradjanak végképp a helyükön. Tavasszal, ugyanezzel a módszerrel szoktassuk őket az egyre melegedő időjáráshoz, és csak májustól kerüljenek ki végleg a szabadba.

Ne tápoldatozzuk

Fontos, hogy a teleltetni kívánt növényeket már egyáltalán ne tápoldatozzuk, és az öntözésüket is mérsékeljük, hiszen így készítjük fel őket egy viszonylag hosszú téli pihenő időszakra (vernalizációs szakasz). Ha kimarad az éves periódusukból ez az élettani folyamat, akkor következő évben kevesebb virágot, satnyább leveleket produkálhatnak, esetleg le is romolhat az állapotuk annyira, hogy fogékonyabbak lesznek betegségekre. A helyiséget a növények bemenekítése előtt takarítsuk ki, a növényeket pedig szellősen helyezzük egymás mellé, ne zsúfoljuk őket össze, mert akkor nagyobb lesz a páratartalom, ami utat engedhet a gombás fertőzések kialakulásának.

Bevinni vagy nem bevinni?

hibiszkusz
Hibiszkusz

A trópusi és a szubtrópusi növényeket egyből bevihetjük a szobába, ugyanis ők a 22-23 fokos hőmérsékletet igénylik a tél folyamán, azonban a mediterrán növényeinket egyáltalán nem kell a nappaliba beszorítanunk, ugyanis ezek a növények 5-10 fokban is remekül elvannak, ám általános szabály, hogy akár a melegbe, akár a hűvösebb helyeken teleltetünk, mindig biztosítsunk kellő napfényt a növényeinknek, sötétben sajnos megnyúlnak és betegessé válhatnak. Minél hidegebb és sötétebb helyen tárolunk, annál kevesebb öntözésre van szüksége az adott növény földjének, éppen csak annyi vizet kapjanak, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Ne ijedjünk meg, ha elkezdik ledobálni a leveleiket (pl. citromfa különösen szomorú látványt nyújt télen, de ki ne dobjuk, mert tavasszal új hajtásokkal fog megörvendeztetni minket).

Egyelőre nem kell bevinni a muskátlikat és a leandert, a muskátlink egészen október végéig kinn maradhat, leanderünk pedig az 5 fokot is képes elviselni (egyesek szerint a -1 fokot is, de azért ne kísérletezzünk).

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply