Hogyan lesz valaki idős korára cukorbeteg?

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség igazi civilizációs betegség. Kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással és a mozgásszegény életmóddal. Előfordulási gyakorisága a jobb életkörülményekkel szinte járványszerűen nő. Korábban úgy tartották, hogy ez az időskor betegsége, azonban mára kiderült, hogy az egészen fiatalok, sőt a gyermekek és az életmódjukat tudatosan kordában tartó sportolók körében is vészesen terjed. Többet kellene tudnunk a kiváltó okokról, elkerülésének lehetőségeiről! Jobban kellene figyelnünk, hogyan étkezünk, mennyit mozgunk.

Tiltakoznunk kellene a tévécsatornákon ránk zúdított édességreklámok ellen, nem süteményeket, kekszeket, hanem gyümölcsöt kellene majszolnunk. Cukor helyett mézzel kellene kávénkat, teánkat édesítenünk. Egészségesebben kéne élnünk, amíg lehet!

cukorbetegség kialakulása mindig elégtelen inzulinhatás következménye. 1-es típusú cukorbetegségben az inzulint termelő sejtek pusztulnak el, azt mondhatjuk tehát, hogy az inzulinhiány abszolút. 2-es típusú cukorbetegségben inzulinrezisztencia áll fenn, azaz ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra lenne szükség, amelyet a szervezet már nem képes előállítani, az inzulinhiány tehát relatív.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában genetikai tényezők és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak. A 2-es típusú diabétesz mellitus rendszerint családi halmozódást mutat. A genetikai tényezők sokrétűek, általában több gén is befolyásolja a cukorbetegségre való hajlamot. A környezeti tényezők közül a legfontosabb a hasra történő (úgynevezett alma típusú) elhízás és a mozgásszegény életmód. Az örökletes hajlam azt jelenti, hogy az egyén hajlamos lehet eleve az elhízásra, illetve azt, hogy az arra hajlamos személyben már kisebb mértékű túlsúly esetén is számítani kell a vércukorszint emelkedésére. Jelentős elhízás esetén viszont genetikai hajlamosító tényezők nélkül is számítani kell a cukorbetegség kialakulására.
Korábban a 2-es típusú cukorbetegséget „felnőttkorinak” is nevezték, de sajnos, az utóbbi évek tapasztalata, hogy az elhízás és a mozgásszegény életmód terjedésével (chips, kóla, számítógép, video) ez a kórkép már gyermekkorban is kialakulhat.

Mit csinál a zsírszövet?

Évtizedeken (évszázadokon?) át azt gondolták, hogy a zsírszövet szerepe az energiatárolás. Ezt természetesen ma is így gondoljuk, azzal a kiegészítéssel, hogy a zsírszövet emellett fontos szerepet tölt be a szervezet energia-egyensúlyának fenntartásában. Hormontermelő szövet, számtalan hormonszerű anyagot termel, a lista már most is több oldalas, és egyre gyarapszik. Ezeknek az anyagoknak egy része az agy felé jelzi vissza a tápláltsági állapotot. Az egyik ilyen fontos molekulát leptinnek nevezzük, a zsírszövet gyarapodásával szintje emelkedik, így jelzi azt, hogy a tápláltsági állapot jó. Emelkedett szintje normál körülmények között a táplálékfelvétel csökkenését váltja ki. Elhízásban rendszerint ez a szabályozás nem működik megfelelően.

Más vegyületek helyileg hatva szabályozzák a zsírszövet mennyiségét. A hasi zsírszövet felszaporodásával egyes hormonszerű anyagok túlzott mértékben termelődnek és kerülnek a keringésbe. Ezek a szervezet más pontjain beleavatkozhatnak a sejtek működésébe. Némelyik ilyen vegyület gátolja az inzulin hatását, aminek következtében az inzulin receptorának a megfelelő működéshez a normálisnál nagyobb mennyiségű inzulinra van szüksége. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Az még kutatás tárgyát képezi, hogy emberben melyek is pontosan azok az anyagok, amelyek inzulinrezisztencia kialakulásához vezetnek.

A 2-es típusú cukorbetegség igazi civilizációs betegség
A 2-es típusú cukorbetegség igazi civilizációs betegség

Hogyan lesz az inzulinrezisztenciából cukorbetegség?

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség. Ezt a szervezet egy ideig képes megtermelni. Ekkor a szénhidrát-anyagcsere normális, az elhízott személy még látszólag egészséges, de a normális vércukorértékhez a normálisnál magasabb inzulinszint társul. Egy idő után viszont akár az inzulinrezisztencia fokozódása, akár a sejtek kimerülése miatt az inzulintermelés elégtelenné válik a szükséglethez képest. Bár az inzulinszint még ekkor is rendszerint felette van a normál testalkatúakban mért értékeknek, tehát az inzulinhiány nem abszolút, hanem relatív, de ekkor a vércukorértékek már nem tudnak a normál tartományban maradni, kialakul a cukorbetegség. Itt lehet szerepe többek között a genetikának. Akiknél az inzulintermelés kevésbé képes fokozódni, azoknál hamarabb alakul ki diabétesz.

2-es típusú cukorbetegség
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése mellett a betegség egészséges táplálkozással, megfelelő fizikai aktivitással, indokolt esetben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve visszaszorítható, illetve megfelelően kordában tartható.

A diabétesz kialakulásának fázisai

A szervezet folyamatosan termel bizonyos mennyiségű inzulint, ez az alap-inzulinelválasztás. Étkezés (szénhidrát bevitel) hatására az inzulinszint hirtelen megemelkedik, ezt nevezik az inzulintermelés gyors fázisának, majd a szénhidrátok elraktározódása után újra lecsökken az alapszintre. Az inzulin-elválasztás elégtelenné válása esetén gyakran a gyors fázis károsodik először. Ez azt jelenti, hogy az éhgyomri cukorérték akár normál tartományban is lehet, de evés után a vércukor a normálisnál jobban megemelkedik. Ez azért jelent gondot, mert a rutinvizsgálatok során rendszerint csak éhgyomri vércukor-meghatározás történik, így a csak étkezés utáni vércukorszint-emelkedéssel járó diabétesz észrevétlen maradhat. A szövődmények kialakulása pedig már ebben az esetben is megindulhat.

A terheléses vizsgálat során szőlőcukor-oldat elfogyasztását követően mérik a vércukorszintet

Az inzulin-elválasztás gyors fázisának károsodását vércukor-terheléses vizsgálattal mérik. Ilyenkor szőlőcukor-oldat elfogyasztása után 2 órával mérik a glukóz (vércukor) szintjét. Normál anyagcsere mellett az érték nem emelkedik magasabbra, mint 7,8 mmol/l. Az ezen érték feletti kismértékű emelkedést (7,8-11,1 mmol/l) csökkent glukóz-toleranciának (angol rövidítéssel IGT – impaired glucose tolerance) nevezik. Ez az állapot megfelelő kezelés mellett az esetek egy részében még visszafordítható. A terhelésre 11,1 mmol/l fölé emelkedő érték cukorbetegség meglétére utal.

Az idő elteltével az inzulintermelés egyre csökken, és az éhgyomri vércukorérték is emelkedni kezd. A 6,0 mmol/l alatti érték normális, 7,0 mmol/l vagy afeletti vércukorértéket tekintjük egyértelműen diabéteszre utalónak. 6,0 és 7,0 mmol/l közötti érték esetén károsodott éhomi vércukorról (angol rövidítéssel IFG – impaired fasting glucose) beszélhetünk. Egyes esetekben az éhgyomri érték emelkedését nem előzi meg az étkezés utáni érték emelkedése. Az inzulinhiány eleinte relatív, és gyógyszeres kezeléssel az inzulintermelés serkenthető. A betegség sajnos, gyakorta progresszív jellegű (erőteljesen halad előre), és idővel abszolút inzulinhiány is kialakulhat, ilyenkor már mindenképpen inzulinkezelésre van szükség.

Társuló eltérések – a metabolikus szindróma

A haskörfogat, a hasi zsírszövet és az általa termelt hormonszerű anyagok szintjének növekedése nemcsak a szénhidrátok anyagcseréjét befolyásolja, hanem magas vérnyomáshoz és a vérzsírok kóros eltéréseihez is vezet. Ezt a tünetegyüttest nevezik metabolikus szindrómának, felismerve azt, hogy a közös ok a (hasi) zsírszövet mennyiségének növekedése, és a közös következmény a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának emelkedése.

A kritériumok között szereplő valamennyi tényező az érelmeszesedés kialakulásának irányában hat, ezek tehát úgynevezett szív- és érrendszeri rizikófaktorok. Együttes előfordulásuk esetén a rizikók nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, megsokszorozódnak. Az érbetegség kialakulását elősegíti az elhízással összefüggésben kialakuló számos egyéb olyan eltérés is, amelyet a mindennapok során nem mérünk, de attól még jelen lehetnek, ilyen a vér alvadékonyságának fokozódása vagy egy alacsony intenzitású gyulladás. A rizikófaktorok halmozódása miatt főleg a 2-es típusú diabéteszre igaz a mondás, hogy a cukorbaj egy olyan érbetegség, amelyet a vércukorszinttel mérünk.

Önnek ajánlott

Leave a Reply