Karfiol, káposzta, karalábé

kaposztafelek káposztafélék

A káposztafélék maradtak legkésőbbre, mármint azokban a konyhakertekben, ahol éjszakánként kellő türelemmel és megfelelő fóliás takarással védték őket a korai fagytól, nappal pedig hagyták, hadd növekedjenek még szépre, nagyra a kellemes októberi napsütésben.

A karfiol

karfiol
Karfiol

A karfiol a legfagyérzékenyebb, de a piaci kínálatot látva nyilvánvaló, hogy jó időjárást „fogott ki” az őszi termés. Tömöttek, hófehérek a fejek. Aki nem eladásra szánja, s már a mélyhűtőjébe is tárolt elegendő, családi fogyasztásra előkészített, előfőzés, hűtés után műanyag zacskókba porciózott adagot, az a fölösleget se hagyja veszendőbe menni. Ha sorban szedi, a maradék fölé, az ágyásban, helyezzen melegágykeretet, s takarja le fóliával. A szanaszét maradt, még ki nem nyílt fejeket szedje föl gyökerestől, s ásónyi földdel vermelje a töveket a többi mellé.

A fejes káposzta

kaposzta03
Fejes káposzta

A téli fejes káposzta, illetve, a vöröskáposzta a gyengébb fagyokat elviseli, azonban jobb ezt is takarással védeni, ha kell, s a nagyobb fagyok előtt kivágni a fejeket. Legalább 2-3 laza levelet is hagyjunk a fejeken. Ezek védik a kiszáradástól, amíg fel nem dolgozzuk, vagy téli tárolóba nem visszük. Felszedést követően egy napig szellős helyen szikkasszuk. Ha prizmában vagy ládában tároljuk, vágjunk a gyökeréből 2 cm-es csonkot. A máglyázásnál így nem sértik meg a felettük lévő fejeket. Ilyenkor vágjuk le a laza, vagy sérült leveleket is. Az elhelyezés legyen szellős, a káposztát torzsával felfelé, prizma alakúra máglyázzuk fel fagymentes, hűvös helyen. Itt várja meg, amíg legyalulva hordókba kerül, hogy savanyítsuk, vagy a téli tárolóba, ahol több hónapon keresztül friss marad.

Az őszi kelkáposzta

kelkaposzta_2
Kelkáposzta

Az őszi kelkáposzta és a karalábé szedésével nem kell sietni, ezek elviselik az októberi fagyokat. De azért, ha sor kerül rájuk, a kelt tövestől melegágyakban, ásónyi föld közé fogva a gyökerét, laza takarással kint is hagyhatjuk. A karalábé a gyökérzöldségek mellett kaphat helyet a tárolókban, miután leveleit és gyökerét is eltávolítottuk.
A kései kelkáposzta, a téli bimbóskel, a leveleskel kint telel majd. Ugyancsak a földben hagyhatunk néhány szál petrezselyemgyökeret – zöld levélzetével együtt.

A karalábé

karalabe
Karalábé

A karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozik. Rokonaival ellentétben azonban a karalábé levelei nem szerepelnek az étrendünkben pedig, nem árt tudni, hogy a levelek nagyjából háromszor annyi tápanyagot rejtenek, mint maga a gumó. A karalábét nem szokták tartósítani. Annál fontosabb eljárás a téli tárolása. Erre a célra a nyár végén, ősszel termelt növények a legmegfelelőbbek. A levelektől és a gyökérzetüktől megtisztított gumókat veremben, pincében, fagymentes kamrában lehet jól eltartani 0-4°C hőmérsékleten és 90-95% relatív légnedvesség mellett. A betárolt gumók időnkénti átválogatásáról ne feledkezzünk meg.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply