Ültess fát!

facsemete a gyümölcsfák

Ha udvarod, kerted csak a feltöltődést, családod pihenését szolgálja, akkor dekoratív formájú, levelű, termésű díszfákat, cserjéket válassz. Ha ezeket örömmel gondozod, s szépen fejlődnek, vállalkozhatsz a gyümölcsfák ültetésére is. De csak akkor, ha megfelelő helyet választasz számukra, elegendő teret biztosítasz nekik és el tudod látni egész éves ápolásukat.

Egyelőre maradjunk a díszfáknál:

CARAGANA-arborescens-Pendula-2Kezdők számára ajánlható a csüngő borsófa (Caragana arborescens pendula), kimondottan igénytelen, a talajban sem válogatós, szárazságtűrő, kártevői nincsenek. Földig csüngő ágaival, 2-3 m-es magasságával kisebb és nagyobb kertekben egyaránt igen dekoratív. Tavasszal kellemes illatú, sárga virágokat nyit.

juharA mandzsu juhar (Acer ginnala) már igényesebb. Tápanyagokban gazdag talajra, rendszeres öntözésre van szüksége. Lombhullató, de fagytűrő. Alacsony, gömb alakú zöld koronája ősszel sötétvörösre színeződik. Áprilisban nyílnak szépséges krémszínű virágai.

acer-palmatumA japán juhar (Acer palmatum) egzotikus látvány. Ernyős formájú koronája, minden évszakban színüket változtató 7-9 ujjú levelei különleges szépséggel töltik meg kertünket, udvarunkat. Fajtái fagyérzékenyek ugyan, azonban megfelelő gondoskodás mellett átvészelik a keményebb hidegeket is. Nyáron gondoskodni kell öntözésükről. Tíz év alatt érik el 3-4 m-es, végleges magasságukat. (De bonsaiként is beszerezhetők).

Ha már neveltél gyümölcsfákat, tudod, mire kell figyelned:

Ősszel akkor kell ültetni, amikor már lehullottak a falevelek. Tavasszal pedig rügyfakadás előtt. A bogyósokat október közepén, a többi gyümölcsfajtát ennél valamivel később ültessük.
Most ültethető a málna, ribiszke, egres, josta, áfonya, mogyoró, alma, körte, cseresznye, szilva, ringló, mirabella.

De: a kötött, nyár óta nedves, vízáteresztővé nem tehető talajba csak tavasszal ültess gyümölcsfát. (addig azonban a talaj szerkezetét helyre kell állítani.) Rossz talajba se most, se tavasszal ne ültess facsemetéket, gyümölcsbokrokat!

gyümölcsfa telepítés a gyümölcsfákNe a régi fák helyére ültesd a friss facsemetéket. Gondosan készítsd elő a talajt. Habár azt szokták tanácsolni, szélfogóként, az északi oldalra kerüljenek a fák, ma már más szempontok szerint határozzák meg, hol legyen a gyümölcsös, hol a zöldséges, illetve a bogyós gyümölcsű cserjék, bokrok. Eleve kizárhatod a kertnek, udvarnak azt a részét a tervezésből, ahol a pangó belvizekben az esősebb években kiszáradtak a gyümölcsfák.

Aki csak egy-egy fácskával kezdi a gyümölcstermesztést, az ültesse az udvar elülső részébe, ahol szem előtt lesz, tehát biztosan kellő gondozásban részesül. Ha kicsi a kert, az udvar, akkor a ribiszke, málna, málnaszeder telepítése a legjobb megoldás. A többit a szerint válaszd ki, miből fogy a legtöbb, illetve, miből terem a legszebb a házad táján, vagy a környéken.

Szerencsére, a korábban szokásos mély ültetéses (gödrös) telepítés helyett, ma már a sík művelést (1-4 négyzetméter/fa) ajánlják. Ami a fák egymástól kialakított távolságát illeti, a lehető legnagyobb ajánlott távolságot válaszd, még akkor is, ha alacsonyabb növésű fajtákat ültetsz. Az évek során sűrűvé váló lombozat ugyanis kedvez a betegségek és a kártevők terjedésének és nehezíti mind a gondozást, mind a gyümölcs érését, illetve leszüretelését.

Önnek ajánlott

Leave a Reply