Nem minden maszk egyforma

Az arcot eltakaró maszk mára már sajnos a mindennapjaink elengedhetetlen kellékévé vált. Nem mindegy azonban, milyet választunk, ugyanis nem minden maszk véd egyformán a megfertőződés ellen.

Azt már régóta tudjuk, hogy köhögés, tüsszentés, beszéd és éneklés közben is páraszemcsék, velük együtt pedig kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszkkal azonban megakadályozhatjuk, hogy tünetmentes fertőzöttként a tudtunk nélkül továbbadjuk másoknak a koronavírust. A különféle maszkok szűrési hatékonyságát vizsgálva azonban kiderült, hogy bizonyos maszktípusokat gyakorlatilag hiába hordunk – írta a Tudatos Vásárló.

Az észak-karolinai Duke Egyetem fizikus kutatói 14 általánosan elérhető maszktípus – például az egészségügyi maszkok, a pamut maszkok, a Bandana kendő és a csősál – áteresztőképességét tesztelték. Minden maszkot ugyanúgy vizsgálták: először csak a sima légzés során távozó nyálcseppek mennyiségét mérték, majd a maszk viselője ötször elismételt egy mondatot. Minden maszkot tízszer teszteltek le.

Milyen maszkot válasszunk, és milyet ne?

Az eredmények szerint a vizsgált típusokból az N95-ös maszk (FFP2) volt a leghatékonyabb, de az egyszer használatos, háromrétegű sebészeti maszkok, és a házilag varrt pamutmaszkok is jól teljesítettek. A legkevésbé hatékonynak pedig a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak. Ez az anyag ugyanis nem fogja fel a szájból és orrból kiáramló folyadékcseppeket, csak kisebb részecskékre bontja azokat, így pedig könnyebben áramlanak a levegővel. Egy koronavírus-fertőzött tehát csak még könnyebben továbbadhatja a kórt, ha csősállal takarja el az arcát.

„Nagyon meglepődtünk, hogy a fleece-maszkban mért részecskék száma tulajdonképpen meghaladja a maszkok viselése nélkül mért részecskék számát. Mindenképpen arra buzdítjuk az embereket, viseljenek maszkot, és szeretnénk, ha olyan maszkokat használnának, amelyek valóban hatékonyak”

– ismertette a CNN-nek adott interjújában Martin Fischer, az egyik kutató. Egyébként a kendőből hajtogatott, kötözött „maszkok” is igen rosszul teljesítettek, ugyanis nem nyújtottak jelentős védelmet. Ezeket látva érthető, hogy a koronavírus-járvány második hullámában már miért nem fogadják el sok helyen, ha valaki sállal vagy kendővel takarja el az arcát.

Miből készítsünk maszkot?

A mosható szövetmaszkok tartósabbak, ezért olcsóbb és fenntarthatóbb alternatívát kínálnak az egyszer használatos, eldobható maszkok helyett. A maszk házi készítéséhez már számos szabásmintát találhatunk az internetet, nem mindegy azonban, hogy milyen anyagot választunk az új típusú koronavírus elleni védekezést szolgáló eszközünkhöz. A válasz megtalálásához egy francia szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot tesztelt. A házi maszkok varrásához többféle szálsűrűségű pamutot, poliésztert, ezek keverékeit, valamint elasztánt, viszkózt vagy poliamidot is tartalmazó anyagokat vásároltak.

A tavasszal készített házi maszkok szabásmintái 2 rétegből készített maszkokhoz voltak tervezve. Amikor azt vizsgálták, hogy melyik anyag szűri ki a leghatékonyabban a koronavírust, és közben mennyire könnyű levegőhöz jutni az adott védőeszközben ezt új állapotban és tíz 60 Celsius-fokos mosást követően is mérték. Azt látták, hogy újonnan és többszöri mosás után is a magas pamut tartalmú, de elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik meg a legjobban a kilélegzett levegőt. Kiderült továbbá, hogy a pamuttartlamú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, a 100 százalékban műszálas anyagoknál azonban ez nem változik.

Három alapvető szabásminta

Annak, aki saját magának akar maszkot varrni, számos szabásminta áll már rendelkezésére az interneten, a maszk anyagának kiválasztásakor pedig, mint láttuk, fontos szempont lehet a hatékonyság.

1. Hajtogatott maszk

Az Afnor ajánlása szerint az egyrétegű és a kétrétegű maszkokat is vízszintes redőkbe rendezve jó hordani. Ebben az esetben a maszk az orrtól az állig takar.

ninja maszk2. Nindzsa maszk

A középen függőleges varratú, ún. nindzsa maszkok nagyon népszerűek, ugyanakkor sokan kritizálják a maszkon végighúzódó függőleges varrás miatt.

3. Kacsacsőr maszk

Furcsa kinézete miatt nem igazán kedvelt. A forma azonban az Afnor szabásminták között is megtalálható, elkészítése pedig rendkívül egyszerű.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply