Még mindig elkezdhetjük

komposztálás

Ősszel a legkisebb kertben, udvarban, a ház előtt, az utcán is hihetetlen mennyiségű lehullott falevél gyűlik össze. Sok községben megoldott a komposztálás, a tudatos hulladékgazdálkodást szem előtt tartva, a műanyag zsákokba gyűjtött lombot elszállítják. A legtöbb ember megkönnyebbülten, boldogan újságolja, milyen jó, nincs rá gond. Föl sem merül bennük, ha egy-egy vállalkozónak, vagy a községi hivatalnak megéri, vajon nem lenne-e hasznosabb, ha – akinek van – a saját kertjében hasznosítaná azt.

komposztalasNem bűzlik

A jól kezelt komposzt nem büdös. De – hogy senkinek a szépérzékét, finnyás szimatát ne zavarja, a kert félreeső, árnyékos, lehetőleg cserjékkel (vagy tavasszal, kukoricával, napraforgóval) körülvett részén állítsuk fel a készen vett, kisebb vagy nagyobb, fából, vagy műanyagból készült komposztsilót, illetve a saját erőnkből, szükségleteinknek legjobban megfelelő, faoszlopok közé szögelt deszkákból készített keretet. Az első réteg fanyesedék, fakéreg legyen. A nedvdús növényi részeket szárazabbakkal vegyítsük.

A lehullott falevelek, a fűnyesedék, az elszáradt gyomok, elnyílt virágok, a babhéj, a konyhai zöldséghulladék, kávézacc és a tojáshéj is komposztálható.

Ezt ne!

A diófa és az ecetfa, valamint a vadgesztenye lombját nem szabad komposztba keverni. De az olaj, zsiradék, festék, a hús, a csont, a kutya-vagy macskapiszok sem való bele. Az újságpapírt is inkább a szelektív hulladékgyűjtőbe kell tenni. A nyúl és a baromfitrágyát se keverjük a komposztba. Viszont megfelelően hígítva alkalmazhatjuk a talaj tápanyagainak pótlására. A déligyümölcsök héját, magját, maradványait még véletlenül se komposztáljuk: olyan fertőzéseket idézhetünk elő, amelyeket hazai zöldség- és gyümölcsfajták nem terjesztenek.

A gyökérgolyvával fertőzött káposztagyökereket ne komposztáljuk, mert ennek spórája csak a humuszkészítő berendezés hőkezelése során pusztul el, a többi komposztálóban nem.

Csak türelem

A komposztálás, a szerves anyagok lebomlása több hónapos folyamat. A komposzt érése meggyorsítható speciális mésznitrogénnel, amelyet az egyes rétegek közé szórunk. Ennek alkalmazása mellett még a levélfoltossággal fertőzött uborka-, paradicsom-, zellerlevél is felhasználható.

komposztSe túl nedves, se nagyon száraz

Laza takarással, gyékénnyel, náddal, kukoricaszárral borítható a legegyszerűbb komposztáló is. A többinek, általában van fedele is. Ere azért van szükség, hogy mi irányítsuk a bomlás folyamatát, ne az időjárás lassítsa, vagy erjedés helyett, a sok eső, rothadást idézzen elő. Akkor megfelelő a komposztvíztartalma, ha az anyag se túl nedves, se nagyon száraz.  Ha lebomlását a rovarok, giliszták, gombák, enzimek végzik.

Az érett komposzt laza, morzsalékos, erdőtalajra emlékeztető illatú, földszerű. Tápanyagtartalma a beléadott anyagoktól függ, de főleg nitrogén-, foszfor-, kálium- és számos mikroelem-tartalma miatt hasznos. A talajba kerülve az lazábbá válik, javul vízmegtartó képessége.

Univerzális

Az istállótrágyával frissen trágyázott talaj nem alkalmas minden zöldségféle számára. (Csak a káposztafélék, zeller, póréhagyma, uborka, tök, paradicsom számára jó.) Viszont ha komposztálás biztosítja a humuszellátást, az mind a felsorolt zöldségfélék számára megfelel, mind a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem), paraj, mángold, borsófélék számára kiváló. A vegyes és köztes zöldségfélék termesztésére sincs káros hatással.

Önnek ajánlott

Leave a Reply