Nyílj szép tulipán…

tulipán ültetőkosár ültetési mélység

Egyre többen ültetik ilyenkor,  ősszel, amikor az időjárás lehetővé teszi,  a legkülönbözőbb tulipánokat a házuk előkertjébe, a bejárathoz, a kertbe.

A hagymákból, ha megfelelő mélyre ültetjük, tavasszal pompás virágok nyílnak. Ma nem divat a sorokba ültetés, inkább 15-20 növényből álló csoportokba kerülnek a pompás szirmú tulipánok. A vadtulipán hagymáját legalább 15 cm mélyre, a kertit 20 cm-re, laza talajban 5 cm-rel mélyebbre tesszük.  Ahol mezei pocok garázdálkodik, ott a virágboltokban kapható rácsos kosárka nyújthat védelmet, ugyanis ezek a rágcsálók igencsak kedvelik a tulipánhagymát.

A kosárkával együtt, abba süllyesztve kerüljön a helyére a hagyma, akkor talán megmarad, s tavasszal nem csak a hűlt helyét találjuk a kertben.

Mire ügyeljünk a virághagymák ültetésekor?

Az ültetési mélység a virághagyma nagyságától függ. Az 5 cm-nél nagyobb hagyma esetén általános a 15 cm-es ültetési mélység, kisebb virághagymát 7-10 cm mélyen tegyünk a földbe. (A hagymákat helyezzük, nem pedig belenyomjuk a földbe!) Meghálálja a növény, ha a talajt ültetés előtt megfelelően előkészítjük. A pangó víz elkerülésére a hagyma alá tegyünk vízelvezető drenázs réteget, keverjük össze a földet tőzeggel, ami szintén a vízelvezetést segíti. A hagyma méretével párhuzamosan nő az előírt ültetési távolság: nagy hagymák között tartsunk 7-20 cm, kisebb hagymák között 3-7 cm távolságot.
A hagymákat takarjuk be földdel, ha nagyon száraz a föld, öntözzük meg, és tegyünk rá 5-7 cm vastagon fenyőkérget mulcsolásként, ami megakadályozza a talaj kiszáradását és védi a hagymákat a hidegtől.

Amennyiben lehetséges, se trágyát, se műtrágyát, sem mást (pl. féregirtót, talajfertőtlenítőt) ne használjunk közvetlen ültetéskor, mert a hagymák “kiéghetnek” és mindez a virágzás rovására mehet. Ezeket jóval az ültetés előtt (5-6 héttel), a talaj előkészítésekor kell alkalmaznunk! Csak ellenőrzött minőségű és kellően “tisztított” komposztot használjunk, mert az abban megbúvó kártevők lárvái kifejlődésük után bekebelezhetik a hagymákat.
Általánosan ezek az ültetési szabályok érvényesek az összes hagymás növény esetében.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply