Mit jelent a szombattól hatályos kijárási korlátozás?

kijárási korlátozás

A kijárási korlátozás annyit jelent, hogy állandó lakhelyünket csak éjjel egy és hajnali 5 óra között tudjuk szabadon elhagyni.
Nappal csak akkor, ha koronavírus-elleni tesztre megyünk, ha munkába megyünk, ha iskolába visszük a gyermekünket, ha a legközelebbi élelmiszerboltba, gyógyszertárba és orvoshoz, temetőbe, postára, bankba, biztosítóba, autószervizbe, benzinkútra megyünk, ha közeli rokonunkat gondozzuk, ha háziállatunkat sétáltatjuk, ám nem távolabb 100 méternél állandó lakhelyünktől.

Mit várhatunk a következő hetekben?

Mindenszentekkor letesztelik az ország lakosságát, így október 31-től azok mozoghatnak szabadon, akiknek negatív koronavírus-tesztről lesz igazolásuk. A többieknek tíz napra karanténba kell vonulniuk – ez érvényes azokra is, akiknek a tesztje pozitív lesz, de azokra is, akik nem hajlandóak részt venni az országos tesztelésen. A november 7.-én kezdődő hétvégén ismételten elvégzik az országos tesztelést, s az azt követő hétvégén ismét csak azokra vonatkozik majd kivétel, akik negatív teszttel rendelkeznek.

Mi lesz azokkal, akik már korábban megfertőződtek, de már abszolválták a tíznapos karantént?

Elvileg azok is kivételt kapnak a tesztelés alól, akik az utóbbi időszakban – 90 napban – kigyógyultak a betegségből.

Nem fognak bezárni a boltok, bevásárlóközpontok?

A gazdaságot egyelőre nem fogják tovább korlátozni, az egyetlen nehézség, hogy a következő hetekben nem lehet elhagyni lakhelyünket.

Mi lesz a határokon?

A határokon még nem fognak ellenőrizni. Ugyanúgy nem fogják megakadályozni azt, hogy az emberek külföldre menjenek dolgozni. Hétfőn ismételten összeül a válságstáb, akkor döntik el mi lesz a határokon.

Nyitva maradnak a bevásárlóközpontok, de az emberek nem mehetnek bevásárolni?

Igen, a következő héten ilyen korlátozás lesz érvényben. Az állam nem zárja be a boltokat, de mivel nem lesznek bevásárlók, bizonyára maguktól bezárnak.

Mi lesz azokkal, akik nem az állandó lakhelyükön élnek?

A rendőrség nem fog különösebben ellenőrizni, a miniszter megjegyezte, nem kell rendőrterrorral fenyegetni, mert arra nem kerül sor.

Jogom lesz betegszabadságra, ha önszántamból otthon maradok?

Nem. Viszont megegyezhet a munkáltatójával, hogy a munkáját otthonról fogja elvégezni. Ilyen esetben tíz napig otthonról fog dolgozni. Ha a munkáltató ebbe nem egyezik bele, az egyetlen lehetősége, hogy elmegy tesztelésre.

Fognak büntetni a kijárási korlátozás megszegéséért?

Igen, a miniszterelnök szerint több száz eurós büntetésre lehet számítani, ám konkrét összeget nem tett közzé.

kijárási korlátozás
A kijárási korlátozás okai

https://ujszo.com

Önnek ajánlott

Leave a Reply