Itt az ideje a gyümölcsfa-csemeték telepítésének 2.

csemete

Ilyenkor, őszidőben, minden évben ismételten figyelmeztetjük olvasóinkat, hogy facsemetéket csak jó nevű faiskolából válasszanak.

http://www.agrocentrum.sk/
http://www.agrocentrum.sk/

A növényanyag egészséges, vírusmentes, fajtaazonos és megfelelő növekedésű legyen. Ehhez a „márkás” faiskolák nyújtják a legjobb garanciát.

Keressük az „ A” kategóriájú facsemetéket. A vevőnek igényelnie kell, hogy minden egyes fácskán legyen címke. Ezen fel kell tüntetni a fajtát, az alanyt, a köztes oltás és az előállító faiskola nevét. A vírushelyzetről színjelzés tájékoztat. (Fehér = nem tesztelt, sárga = vírustesztelt, piros = vírusmentes.)

Szállításnál vigyázni kell, hogy a gyökerek ne sérüljenek, ne száradjanak ki. Távolabbról szállított facsemetéket azonnal ki kell csomagolni, s gyökerükkel 12-24 órára vízbe kell állítani.

csemete facsemetéketMostanában, eléggé elterjedt szokás, hogy egy-egy község gazdaboltja kínálja a sokszor napokig a pult mellé kirakott, gyökerükkel a talajnak támasztott facsemetéket. Hogy milyen eséllyel erednek meg az ilyen fácskák gyökerei, az több tényezőtől függ. Ha csak a vékonyabb gyökerek vége száradt el, azt hazaszállítás, majd vízben áztatást követően még a kisebb szakértelemmel rendelkező ember is meg tudja állapítani. A lényeg, hogy el kell végezni a visszametszést az élő gyökérrészekig, közvetlenül az ültetés előtt. A legjobb azonban az lenne, ha ép gyökerű facsemetéket ültethetnénk. Egyszerű a dolgunk, ha konténeres facsemetét vásároltunk, mert akkor a földlabdával együtt, sértetlenül kerül a gyökérzet az új helyére.

Az elültetett gyümölcsfák megeredése és fejlődése a talaj előkészítésétől is nagymértékben függ.

Sík művelés

A korábban szokásos mély ültetőgödrös telepítés helyett, ma már a sík művelést részesítik előnyben. (Két ásónyom mélységig felássák a felső talajréteget, majd még egy ásónyomra, ha kemény az altalaj.) A kötött talajhoz homokot, a laza talajhoz agyagos földet adnak. Humusz- és tápanyag utánpótlást követően kerülnek a facsemeték a helyükre. Az ültetésig jó, ha 8-10 nap eltelik, hogy a mélyen művelt talaj leülepedjék.

A legtöbb gyümölcsfát legideálisabb októberben ültetni, de a sárgabarackot, őszibarackot célszerű tavasszal ültetni, mivel ezek eredésekor nehezen viselik el a hideget. A legkedvezőbb csemetefa ültetési időszak az ősz, mert így a fáknak több idejük van a begyökeresedéshez, mint tavasszal, sót a téli csapadékot is jobban tudják hasznosítani. Nagyon fontos a talaj előkészítésé, illetve a megfelelő talaj. A különböző gyümölcsfák különböző összetételt és minőséget kedvelnek, erre ültetéskor figyeljünk oda. A gyümölcsfák tavaszi ültetésének ideje – ha fagymetes- a februári hónap.

A gyümölcsfa csemeték ültetésekor ügyeljünk arra, hogy az oltás mindig a talaj felszíne fölött legyen.

 

A gyümölcsfa ültetéséhez általában 1×1 m területű gödröt kell ásni, melynek a mélysége szintén 1 m legyen. Csak a sérült gyökereket vágjuk le és minden egészséges gyökeret hagyjunk meg. A gyümölcsfa csemeték ültetésekor ügyeljünk arra, hogy az oltás mindig a talaj felszíne fölött legyen.

A kiültetett facsemeték folyamatos öntözése segíti a gyökeresedést. Ha a kiültetett gyümölcsfacsemeték virágzás után gyümölcsöt hoznának, azokat távolítsuk el róluk, mert gyengítik a csemete növekedését.

A nem zárt kertekben ültetett fácskák törzse köré használjunk védőhálót a vadak ellen, akik előszeretettel rágcsálják télen a gyenge csemetéket.

Önnek ajánlott

Leave a Reply