Ha meguntuk nézegetni – együk meg!

A díszkáposzta igen nehezen talál el a kertjeikbe. Talán, mert a hagyományok hívei vagyunk, s az októberi betakarítást követően, már úgy akarjuk látni a kertet, siváran, üresen – egészen tavaszig. Aki viszont szeret újítani, a szürke őszi, téli napokba szívesen lopna valami színt – az figyeljen fel rá végre.

A díszkáposzta (Brassica oleracea)
A díszkáposzta (Brassica oleracea)

A díszkáposzta (Brassica oleracea) az úthoz közeli ágyások szélére, ablakaink látóterébe, a szabadba ültethető elsősorban. A hideg hatására színesednek meg a levelei, lilás rózsaszín, lilás piros, kék és bordó változataival gyönyörködtetve bennünket. Erkélyre, teraszra is tehetők, téli dísznek, meg nagyobb őszi virágkompozíciókba is illeszthetők. Amúgy elviselik a mínusz 10-15 C fokos hideget is. A szenvedélyes kertészkedők már maguk vetik, tűzdelik, palántázzák, majd ültetik az udvar, a pihenőkert jól látható helyére, vagy – cserépbe. A kíváncsiak inkább készen, cserepestől vásárolják, vagy akár virág helyett – ajándékozzák.

Egy a lényeg: a kertben a helye, akár esik, akár havazik. Eredetileg ilyen növény nem létezett, a közönséges káposztából nemesítették, keresztezték. Most elég, ha ennyit megjegyzünk róla. Meg azt is, hogy állandó talajnedvességre, s alacsony hőmérsékletre (5 C fok) van szüksége ahhoz, hogy levelei színessé váljanak. Fagytűrése kiváló, akár a mínusz 12 C fokot is elviseli.

Számtalan variációja létezik, színük, levélzetük mintázata, formája és nagysága szerint is. Mindegyik fajtája ehető! Nyersen – főleg, ha kint telel – kissé kesernyés ízű. De salátákba, hidegtálak körítéséhez nagyon mutatós. Vitaminban gazdag. Ha meguntuk őket nézegetni – párolva, főzve elfogyaszthatók a hatalmas, húsos levelei.  Tiszta haszon, gyönyörködtet is, s ha meguntuk – egyszerűen elfogyaszthatjuk!

Vadkáposzta
A vadkáposzta is ehető

A díszkáposzta szaporítása

A díszkáposztát magról érdemes szaporítani, a magokat tavasszal kell elültetned palántaföldbe, majd a kis palántákat az éjszakai fagyok elmúltával kiültetheted a kertbe. Ha ősszel cserépbe vagy balkonládába szeretnéd a káposztát tartani, még egyszer át kell ültetned a növényeket, és mivel a díszkáposzta -10 fokig károsodás nélkül elviseli a hideget, egy szélvédett erkélyen vagy teraszon a legtöbbször simán áttelel.

Tavasszal a palántákat egy napos helyre kell ültetni, amelyek akár a tűző napot is elviselik. Nyáron öntözd egyenletesen a talajt a káposzta körül, mivel egy vízigényes növényről van szó, majd ősszel, ahogy csökken, a hőmérséklet úgy kell a locsolást is lecsökkenteni. Ősztől fontos, hogy a levelek között ne maradjon pangó víz, mert a levelek könnyen kirothadnak.

Ha sikerült átteleltetni a káposztát, a következő évben azt fogod látni, hogy a növény kissé, felnyúlik, majd megjelenik a virágzat és a magok, amelyeket begyűjtve szaporítani tudod a díszkáposztát.

A díszkáposzta leveli ehetők, salátákba, szendvicsekbe vagy hidegtálakhoz is remekül mutat, bár íze kissé kesernyés.

Ősszel a díszkáposzta nagyon jól mutat az erika, illetve a csarab vagy az árvácska társaságában.

Önnek ajánlott

Leave a Reply