Újabb jelentős érv a maszkhasználat mellett

maszkok a betegség
A koronavírus okozta betegségek súlyossága sok mindentől függ, de virológusok kutatásai szerint az is szerepet játszik ebben, mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést. A maszkviseléssel csökkenthető a szervezetbe jutó vírus mennyisége, ezáltal nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen – idézte a CNN Erin Bromage-t, a Massachusettsi Egyetem professzorát.

Ez a hipotézis összhangban áll azzal a régóta fennálló elmélettel, miszerint a betegség súlyossága arányos a bejutott vírusszámmal. A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést.  A Massachusettsi Egyetem professzora a következő példákkal magyarázza a jelenséget:

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos „mágikus” mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos.”

a betegség
A mindenkire kiterjedő maszkhasználat fontossága márciusban vált nyilvánvalóvá

Ennek nem az az oka, hogy egy bizonyos mennyiségű kórokozóra van szükség ahhoz, hogy egy sejt megfertőződjön, és láncreakciót indítson el, a mennyiség csak ennek esélyét növeli. Egy jó hasonlat erre, hogy egyetlen spermium is elegendő lenne ahhoz, hogy egy petesejt megtermékenyüljön, mégis spermiumok millióit indítják útra a férfiak, hogy egyetlen spermium végül célba érjen.

A víruskitettség időtartama

A fertőzés súlyosságát nem csak az egyszeri patogénmennyiség, hanem egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja. Egy bizonyos időn keresztüli fertőzési kitettség esetén a kórokozók összessége számíthat, ezért fontos, hogy valaki csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodunk egy koronavírusossal.

Természetesen nem csak a vírusmennyiség az egyetlen tényező, nagyon sok múlik azon is, a fertőzésnek kitett személy milyen egészségi állapotban van. Minden személynek más és más mennyiségű vírusra van szüksége ahhoz, hogy megbetegedjen. Akit sok stressz ér, keveset alszik, az immunrendszere gyenge, hamarabb elkapja a fertőzést.

a betegség
A betegség súlyossága arányos a bejutott vírusszámmal

Amikor fiatalabb elhunytakról szólnak a hírek, figyelembe kell vennünk, hogy a vírus esetében esélyekről, valószínűségekről beszélhetünk, lehet, hogy egy viszonylag egészséges, életerős embernek okoz súlyos tüneteket vírus.

A maszkviselés fontossága

A kutatók a maszkviselés fontosságára is felhívják a figyelmet, a maszkok ugyanis bár általában nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, kiszűrik a vírusrészecskék egy jelentős részét, így a szervezetbe jutó patogének száma alacsony marad. Egyes zárt közösségekben, például hajókon, üzemekben, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a tünetmentes esetek az összes eset 80 százalékát tették ki, ami kétszer magasabb arány, mint amit például az amerikai járványügy becsül (40 százalékot).

Önnek ajánlott

Leave a Reply