A szegény ember spárgája

Feketegyoker

feketegyökérA feketegyökér (Scorzonera hispanica) különösen ízletessé válik, ha a fagyos kert földjében telelhet. Persze, a szalma-, gyékény-, vagy nádtakaró kellőképpen védi a hótól, s ezért néhány gyökeret óvatosan, ha nem túlfagyott a talaj, ásóval kiemelhetünk a földből. A többi tövéhez ismét azonnal földtakarást húzunk.

A legértékesebb téli zöldségünk lehetne, ha többet termesztenénk és fogyasztanánk belőle. Valóságos gyógyszertár, annyi kiváló gyógyító hatását ismerik. Stimulálja a belső elválasztású mirigyek működését, enyhíti a köszvényes fájdalmakat, vérképző, csontritkulást gátló, étvágyjavító.

FeketegyokerTavaszi vetésből ültetett palántái októberre vastagodnak fogyasztható, spárgaméretű gyökerekké. Még csak tárolási gondot sem okoz, mivel bírja a fagyot, sőt, ott érzik jól magát, gyökerével a földben.

Kicsit körülményes a tisztítása, mivel széttörve, vagy tisztítás közben tejszerű levet ereszt. Persze, ha ismerjük ezt a „szokását”, elég, ha citromos vízben végezzük a műveletet. Párolva, főzve, tényleg úgy fogyaszthatjuk, mint a spárgát, csak sokkal egyszerűbb a termesztése.

A feketegyökér jól tűri a szélsőséges időjárást. Szereti a napot, de félárnyékban is megél. Csak mélyrétegű talajban nevel étkezésre alkalmas gyökeret. Hosszú tenyészidejű, és évelő jellege miatt egy- és kétévesként is termeszthető. 40 cm sor- és 5-8 cm tőtávolságra érdemes vetni, legalább 35-40 cm mélységben.

FeketegyokerÉlettani hatásait tekintve a legértékesebb zöldségek egyike. Levében oldott „keserűanyagok” stimulálják a belső elválasztású mirigyeket, másfelől lazítanak is, este fogyasztva könnyű álmot ígér. Jó csontritkulás és köszvény ellen, serkenti a vérképzést és az emésztést, a legkülönfélébb diéták hasznos eleme. Vásárlásakor fontos, hogy a feketegyökér legyen feszes, sima, minél egyenesebb. Ha körmünket belevájva tejszerű folyadék szivárog ki, akkor friss. Először víz alatt alaposan megmossuk, közben körömkefével letisztítjuk, majd 1 órára vízbe áztatjuk (így könnyebb lesz meghámozni). Hagyjuk megszáradni, majd gumikesztyűben hámozzuk, különben megbarnítja a kezet. 5-7 cm-es darabokra vágjuk, felhasználásig citromos vízbe tesszük, hogy ne színeződjön el.

Önnek ajánlott

Leave a Reply