Kezdő (nyugdíjas) kertészkedők kalauza

kertészkedők kalauza elhanyagolt

Aki csak teheti, s még ép keze-lába, menekül a panelból. Ha nem is költözik vissza a faluba, mert a városban ott a kényelmes lakása, azért úgy intézi, hogy legalább hétvégeken kicsit mozoghasson. Szinte vágyik egy kis ásásra, kapálásra. És már most azt tervezi, hogy jövőre – belevág! Most, amikor a járvány, szorongató bezártságra ítélte éppen a városlakókat, bizony megugrott a falusi ingatlanok (még az öreg házak, elhanyagolt kertek) ára is.

elhanyagoltHa egy régi, elhanyagolt kertet, vagy valamelyik idős rokon kertes házát veszi a gondjába, (meg a nyakába), először a kerítést kell rendbe tennie. Frissen vett telek, kert esetében – bár egyszerűbb – szintén ezzel kezdődik a teendők sora.

Szükség van egy jól zárható szerszámos kamrára, vagy fészerre, hogy a legfontosabb eszközöket oda helyezzük el.kertészkedők kalauza

Alapkészlet: metszőolló, fűrész, ásó, kapa, horoló, gereblye, lombseprű, ültető kanál, vagy ültetőfa, locsolókannák, locsolótömlők.

kertészkedők kalauzaMűtrágyák, szerves trágyák, természetkímélő növényvédő szerek, komposztáló tartály, vagy keret.

Mindenképpen szükséges a fűnyíró.kertészkedők kalauza

Fontos a használható öntözőkút, jobb esetben a kútra csatlakoztatható automata (vagy más korszerű) öntözőberendezés.elhanyagolt

Első teendő a terep megtisztítása a fűtől, gyomtól, kiszáradt cserjéktől, fáktól.

Vigyázat, elhanyagolt területen előbukkanhat egy-egy öreg, terebélyes bokor, amely őshonosként kapaszkodik a földbe, s kár lenne elpusztítani. Meghatározhatja kertrendezési szándékainkat is.

Tüntessük el a hepehupákat, figyeljük meg a kert lejtését, a víz útját fentről lefelé, s ha még nem ismerjük a helyszínt, kérdezzük meg a szomszédokat, melyik gyümölcs, milyen zöldség kedveli ezt a talajt, esetleg mi az, ami itt nemigen, vagy nehezen termeszthető.

Ezen azonban, ha van bennünk elég kedve és bátorság, változtathatunk: hordathatunk termőföldet a kertünkbe. De anélkül, hogy az ott található talajt megvizsgálnánk, vagy elemeztetnénk, ne keverjük össze a frissen hozatott humusszal, erdei földdel.

Készítsünk néhány felvételt a kertről, a fekvését, a külső területeket (szomszédos házak, telkek, utca) is figyelembe véve. Aztán a hosszú téli estéken otthon a melegben folytassuk a tervezést.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d