Gyümölcstermő egzotikum

japán naspolya

Széles, sötétzöld leveleivel, önmagában is szép dísznövény a japán naspolya (Eriobotrya japonica). Nem lombhullató. Télen az erős téli napsütés még kisebb napégéseket is okozhat a levelek felületén. Ehető és nagyon finom aromájú gyümölcseit 3-4 éves korától hozza. Gyorsan fejlődik.

japán naspolya
Japán naspolya

Termése

A termések nagy, laza csoportokban (fürtökben) fejlődnek, fajtánként igen változatos alakúak: oválisak, visszás tojásdadok, körte alakúak ill. hengeresek lehetnek. Méretük is hasonlóan változatos; 2,5-7,5 cm hosszúak, szélességük 2-5 cm. Színük a halványsárgától a sötét narancsig — gyakran piros elszíneződéssel — változik. A termések héja vékony, felülete sűrűn bolyhos. A termésekben egy vagy több nagy, 2 cm körüli, sima felületű, sötétbarna mag található. A magokat hártya veszi körül. A termés leveses húsa üdítően savanykás vagy édes ízű, kellemesen illatos.

Gyümölcsei a hosszú fejlődés után a növényeken érnek be. Puha állományúak lesznek, ezért nehezen szállíthatók és nem tárolhatók. Hazánkban korai érése és különleges aromája miatt gyümölcse ritka csemege. Az édes típusok termései 9-13% cukrot is tartalmaznak. A nyers fogyasztás mellett különböző receptek szerint dolgozhatjuk fel; cukrozott gyümölcsök és kocsonyák jó alapanyagaként is felhasználható.

Gyümölcseivel azért nem találkozunk a hazai piacokon, mert nem tárolhatók hosszú ideig. Érdemes saját példányt nevelni.

Termesztése

Védett helyen nálunk is áttelel. Kiültethető kertekbe, jó mikroklímájú sarkokba (ahol a füge is szépen fejlődik). Viszont a virágzási ideje a téli, tél végi időszakra esik, s ez a virágokat károsíthatja. Emiatt, és a biztosabb gyümölcstermés érdekében jobb a télikerti tartás, dézsás növényként. Világos, hűvös, fagymentes helyen teleltethető. Termése lehet sárgás, narancsszínű, szilva, kajszibarack, vagy cseresznye alakú. Mézillatú, zamatos, kissé savanykás, rendkívül különleges az íze. Leveleiből különböző bajokra gyógyító tea forrázható.

japán naspolya
Mézillatú, zamatos, kissé savanykás

Vízigénye nem túl nagy, a szárazságot jól tűri. A nyári időszakban, forró nyári napokon néha öntözzük. Túlöntözésre érzékenyek. A mészmentes talajt kedveli. A napos, meleg, szélvédett helyre ültessük. Fagypont körüli hőmérsékleten, kevés öntözés mellett jól telelnek. Az idősebb növényeket nagyobb hidegek sem károsítják. Vegetatív részei (levelek, vesszők) -17 °C-ig nem sérülnek meg, de virágzás és terméskötés idején csak -2, -3 °C-ra hűlhet le a levegő károsodás nélkül.

Dézsás növényként is tarthatjuk. Kiültetett növényeket hideg teleken takarni kell! A japán naspolyát nem szükséges metszeni. Ha koronája erősebben felkopaszodik, vagy szabálytalanul fejlődik, visszavágással vagy kisebb alakítással visszaállíthatjuk a szép, mutatós koronaformát.

Önnek ajánlott

Leave a Reply