A széltől is óvni kell

leonotis-leonurus

De érdemes beszerezni, s csodálni gyors növekedését. Az oroszlánfarok (Leonotis leonorus) a dél-afrikai kertek terebélyes bokorként díszelgő félcserjéje. Nálunk dézsás növényként tartható, így is megnő akár 1-2 m magasra is, ha elegendő tápanyagot és vizet kap. Igazán pazar látvány, amikor az óriási, sötétzöld levelek hónaljában megjelennek az 5 cm-es csöves, enyhén szőrös, narancsszínű virágai, amelyek szinte teljesen beborítják a hajtásokat.

Májustól, a fagyok elmúltával a teraszon, virágedényben is tartható, de a szabadba is kiültethető.  Természetes élőhelyén, füves szavannákon, cserjés bozótos helyeken, út szélén fordul elő, kedveli a napos, viszonylag száraz helyeket. Azonban csak szélvédett helyre, mert gyorsan növő hajtásai törékenyek. Sok öntözést, havonkénti tápanyag-utánpótlást igényel. Nyár végén kezd virágozni. Ősszel, az első fagyok idején vissza kell vágni, és edényestől, vagy edénybe ültetve, sötét, 5-10 C fokos hőmérsékletű helyen kell a következő tavaszig tartani. Aki bizarr látványt nyújtó növényre, mediterrán hangulatra vágyik, gyönyörködni fog ebben a különleges félcserjében.

leonotis-leonurusAz oroszlánfarok szára bársonyos és tövénél elfásodott. A levelei hosszúak, keskenyek és fűrészes élűek. A szőrös, ugyanakkor magas gyantatartalmú jellegzetes narancssárga virágok szinte teljesen beborítják a hajtásokat nyár végén. Ezen az impozáns megjelenésű félcserjén a különleges 5cm-es csöves virágok, melyeknek édeskés méz-illata van és ragadós gyantát tartalmaznak a levelek hónaljában fejlődnek. Barack és krém-fehér színű virágai is gyakoriak.

A tradicionális gyógyászatban széles körben használják láz kezelésére, fejfájásra, köhögésre, vérhas ellen. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, és hipoglikémiás tulajdonságai miatt is kedvelik. A wild dagga használatos a cukorbetegség kezelésében, az epilepszia (levelek elfüstölése), magas vérnyomás, székrekedés esetén és aranyér tüneteinek csökkentésére is.

Önnek ajánlott

Leave a Reply

%d bloggers like this: