„Őszi éjjel izzik a galagonya”

galagonya

Ez a régebben kertek végén, szántók, legelők szélén messziről látható szívós és impozáns cserje, az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) lassanként beszelídült a városi parkokba, s modern házak élő sövénye, falakat borító élő dísze lett. Hála a nemesítőknek, akik nem hagyták, hogy eltűnjön a szemünk elől, kivesszen az életkörnyezetünkből. Nemcsak azért, mert igen dekoratív, hanem azért is, mert egészségünk megóvásáért, helyreállításáért igencsak sokat tehet. A legbiztonságosabb gyógynövényként népszerűsítik a virágából, leveléből, meg érett terméséből készült gyógyszereket, forrázatokat, kivonatokat. Ezek rendkívül hatékony szíverősítők, szívritmus-és vérnyomás-szabályozók, értágítók. Az egybibés galagonya középmagas, tömötten ágas, tövises cserje vagy 5-8 méteres kis fa, szabálytalan, szétterülő koronával. A kéreg sötétbarna, keskeny rombusz vagy négyzet alakú pikkelyekre repedezett.

galagonya
A galagonya

Van kétbibés galagonya (Crataegus laevigata) is, ezt cseregalagonyának is mondják. A különbség, hogy az egybibés termésében egyetlen mag, a kétbibésében két mag található. Mindkettő egyaránt gyógyító hatású.

Kis fa, vagy cserje, amely a 10 m magasságot is elérheti. Egész Európában elterjedt, sűrű bokor, amelyet gyakran használnak élősövény kialakítására. 1–6 cm hosszúságú Levelei fényeszöld színűek. Ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágai áprilistól júniusig nyílnak. Áltermése (csontáralma) ősszel, amikor megérik, vörös színű lesz.

A vadon nőtt cserje zsenge levelei, virágai, termései erősebb gyógyító hatásúak, de a nemesített (kertbe ültetett) fajták felsorolt részeinek forrázata is bátran fogyasztható teaként. (2 kávéskanálnyi levél-vagy virágdrog, illetve termést 3-5 percig kell főzni 2-5 dl vízzel, azt langyosan, kortyokban, egész nap folyamán kell elfogyasztani. Szívre gyakorolt hatása néhány nap múlva válik érezhetővé, de a vérnyomást igen gyorsan csökkenti.)

Most gyűjthető érett termése – addig, amíg a fagy hatására meg nem barnul, kásássá nem válik. Szétterítve könnyen szárítható, majd zárt dobozban tárolható.

Önnek ajánlott

Leave a Reply