A minálnyugdíj a 2020-as szinten marad

minimálnyugdíj

 

Most olvasom, hogy aszondja: „A jövő évtől befagyasztják a minimális nyugdíjat és eltörlik a 13. és a 14. fizetés társadalombiztosítási járulékok alóli mentességét. A nyugdíjbiztosítási időszak 30 évére vonatkozó minimális nyugdíj összegét 2021. január 1-jétől havi 334,3 euróban határozzák meg. A módosítást a munkaügyi minisztérium terjesztette elő, a kormány csütörtökön jóváhagyta, a parlamentben jelen lévő 133 képviselő közül 86-an szavazták meg. A törvénymódosítás újdonságokat jelent a minimálnyugdíjak terén is. Tavaly olyan változtatásokat fogadtak el, amelyek a minimálnyugdíj összegét az átlagbér összegéhez kötötték, egyúttal meghatározták az ún. minősített nyugdíjbiztosítási időszakot. A tárca szerint ezek a változások zavart okoztak a minimálnyugdíj összegének meghatározásakor, a minimálnyugdíjra való jogosultság feltételeinek változásai terén, valamint a minimálnyugdíj bevezetésének céljában is.

A munkaügyi minisztérium szerint a minimálnyugdíj összegének az átlagbér 33%-ához kapcsolása a nyugdíjminimum összegének hirtelen emelkedését jelentette idén, ami jelentősen túlhaladta az eredeti célt, vagyis azt, hogy megvédjék a nyugdíjasokat attól, hogy anyagi szükséghelyzetbe kerüljenek. A tárca úgy véli, ha a jelenlegi jogi státusz maradna érvényben, az minden évben súlyosbítaná a problémát, és még jelentősebb gondokat okozna a nyugdíjrendszerben, különösen a növekvő nyugellátással összefüggésében.

A kormány programjában kötelezte magát ugyan a méltányosság elérésére, a minimálnyugdíj-folyósítás feltételeinek kiigazítására, a minimálnyugdíjak igazságos valorizálásának mérlegelésére, de a minisztérium a minálnyugdíjak befagyasztását javasolja a 2020-as szintre. Ez azt jelenti, hogy

„A minimálnyugdíjak további emelése akkor indokolható, ha a létminimum 136%-át kitevő összeg meghaladja a 334,3 eurót”

Tartós krízishelyzetben a táppénzre és a nyugellátásra való jogosultság feltételei teljesülnek, ha az érintett legkésőbb azt a hónapot követő harmadik hónap végéig kifizeti a biztosítást, amikor a krízishelyzet véget ér. A cél, hogy biztosított legyen a táppénz és a nyugellátás kifizetése. Krízishelyzetben az átmenetileg munkaképtelen alkalmazott, aki ebben az időszakban otthon dolgozik vagy szabadságon van, szintén köteles társadalombiztosítási díjat fizetni, ugyanúgy, mint a munkáltatója.”

Töredelmesen bevallom, hogy – nem értem. Tény, hogy már elmúltam 81 éves. Lehet, hogy azok az agyam működéséért felelős kis szürke sejtek vannak fogyófélben? Vagy az emlékezetem a minisztériumi magyarázathoz kapcsolja Karinthy  zseniális írását, amely máig szólóan kitűnően szemlélteti a felnőtt hozzátartozók hülyítésére szánt körmönfont gyerek dadogó mentegetőzését? Mindenki számára világos, hogy a „Megmagyarázom a bizonyítványomat”-ra gondolok… 

Éppen most szóltak rám, hogy megint csak nekünk, nyugdíjasoknak akarnak jót. Sajnos, ezt már ismerjük.

A társadalombiztosítási törvény módosítja a minimálnyugdíjakat

Önnek ajánlott

Leave a Reply