Madáretető kerti növények

Tengelice madáreledel

Kedves látvány, ha kertünk bokrain, díszcserjéinek gallyain, télen madarak csipegetnek, lakmároznak.

madárbirs madárberkenyeA kerti madárbirs

A kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis) vérpiros terméseit például nagyon kedvelik. Ez a merev ágú, szétterülő, lombhullató cserje kecses ágrendszerével, csodás virágaival, késő őszig változó lombszínével igazán szemet gyönyörködtető, önmagában is.

madárberkenyeA madárberkenye

De a madárberkenye (Sorbus aucuparia), vagy a néhány, ágakon maradt csipkebogyó is segít nyári segítőtársainknak átvészelni a hideg napokat. A madárberkenye gyors növekedésű, szárazságtűrő kis fa. Termése gyógyhatású. Befőttként, dzsemnek is elkészíthető. De ha az ágakon maradnak, jó lesz az éhes madaraknak.

Bókoló disznóparéj (csüngő amaránt)

A müzlikből és gabonapelyhekből már ismerősek lehetnek azok a kicsi magocskák, amelyek a lecsüngő, hosszú virágfüzéreken képződnek. Ezek a kis magok szeptembertől október közepéig érnek. Ezután hagyhatjuk a növényen, vagy levághatjuk és megszáríthatjuk azokat. Novemberben aztán egy kis extra finomságként kiakaszthatjuk a madaraknak.

Különféle bogáncsok

Akinek természetes kertje van, többféle bogáncsot ültethet bele. Ezek nem csak szép virágzatukkal díszítenek, de népszerűek lesznek az énekesmadárkák, így például a süvöltők körében.

A szelíd csorbóka vagy a szúrós csorbóka száraz helyen is jól érzik magukat, így akár egy sziklakertben is.  Vastag, kopasz (szőrtelen), csöves szára – különösen a csúcs felé – elágazó; ha megsértik, némi tejnedvet ereszt. Színe sötétzöld, néha vöröses-lilás árnyalattal, különösen a legalsó levelek, illetve a szár alsó részei hajlamosak megöregedve vörös-lilás foltosodásra, vagy a teljes beszíneződésre (évszaktól függetlenül).  A mezei csorbóka és más fajok, például a szamárkenyér vagy a közönséges aszat is hoznak olyan magokat, amelyek finom csemegék a szárnyasok számára. A legtöbb bogáncsféle augusztustól októberig érleli magvait, ezután az ágyásban hagyhatjuk, vagy levághatjuk és madáreleségnek megszáríthatjuk őket.

madárbirs madárberkenyeA mindenttudó körömvirág

A körömvirág régóta ismert gyógynövény, krémekben, kenőcsökben is gyakran találkozhatunk vele. A kertben júniustól októberig virítanak élénk színű virágai. Termése a kaszat, amit szeretnek a madarak kicsipegetni, így hagyhatjuk megszáradni a kertben, vagy levághatjuk és úgy száríthatjuk ki a virágzatokat.

Önnek ajánlott

Leave a Reply