Készülődés ünnepi kertészkedésre

mandarin

A vérbeli kertészkedők között bizonyára vannak, akik arról is álmodoznak néha-néha, hogy a saját fájukról szüretelik a citromot, a mangót…

Ha nem is jutunk el a szüretig, azért megpróbálhatunk néhány déligyümölcsöt magról, szép szobanövénnyé nevelni. Ilyenkor tényleg sokféle olyan déligyümölcs is az asztalra kerül, amelyikért év közben sajnáljuk a pénzt. Most, ha az ünnepekre megvettük, elfogyasztottuk, ne dobjuk ki a magját!

Ültessük el! Kertészkedjünk kíváncsiságból, szórakozásból – másképpen, mint az év többi hónapjában! Csak úgy, kényelmesen, a konyhában, vagy a szobában, a családi együttlét örömére.

avokádó Virágföldbe
Avokádó

Avokádó

Hihetetlenül gyors növekedésű, néhány év alatt a nappali legterebélyesebb fája lehet!

A nagyméretű magot pihentessük legalább egy hétig. Miután kicsíráztattuk és elültettük, megcsodálhatjuk, hogy milyen gyorsan gyarapodik. Ezért viszonylag nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége. Legalább 20 cm átmérőjű cserepet válasszunk. Jó minőségű virágföldbe ültessük. Hamar megjelennek majd a sziklevelek, ezeket hamarosan követi a többi levél. Legkésőbb a második évben, s a továbbiakban, ahogyan növekszik, át kell ültetni a növényt tápdús földbe.

Mivel csökönyösen felfelé törekszik, ezért, ha azt akarjuk, hogy széltében is dúsabbá váljon, rendszeresen vissza kell metszenünk.

(Hosszú idő elteltével még virágozhat is. Egy mások avokádóvirággal akár be is porozhatjuk, hogy teremjen. De ehhez rengeteg időre és türelemre van szükség. Örüljünk, hogy szép díszfává neveljük.)

citrom Virágföldbe
Citrom

Citrusok

A citrom-, a narancs-, a mandarin- és a grepfruit-fácska már azért is üdítő lakásdísz, mert a leveleik csaknem olyan illatosak, mint a termésük.

A gyümölcsök megmaradó magjait homokos közegbe vagy rögtön virágföldbe ültessük. Meleg helyen tartva gyorsan kicsíráznak. A kicsírázott növényeket cserepezzük egyesével, ám ekkor már citrusoknak való földkeverékbe. Nagyon fontos, hogy nyáron tegyük napsütéses helyre, a szabadba őket. Télen elegendő a 14-16 fokos meleg is a számukra, de ilyenkor is igénylik a napfényt. Télen ritkábban öntözzük. Metszéssel könnyen formálhatóak.

Virágozni, teremni csak azt követően fognak, miután beoltottuk őket. Jellemzően sárgul a növény, ha vashiányos a talaja, tápoldatozással, vagy táprúd használatával ezt elkerülhetjük.

datolya Virágföldbe
Datolya

Datolya

Nevelése türelemjáték, mivel ez a pálma igen ráérős.

Magját a legjobb egyesével, külön cserépbe vetni, virágföld keverékbe. Legyünk türelmesek, mert igen lassan, akár 4-6 hétig is eltart, amíg kicsírázik. Csírázást követően, 1-2 éven át vékony, fűszerű leveleket fejleszt. Megfelelő tápanyag-ellátottság esetén a töve később megerősödik, s elkezd datolyapálmára emlékeztető leveleket hajtani. Ehhez rengeteg fényre is szüksége van, amit csak a szabadban kaphat meg. Télen tartsuk 18-22 C fokon, nyáron pedig a tűző napon. Akkor kell átültetni, amikor a gyökerei kibújnak a cserép alján. Az átültetéshez már pálma-virágföldet használjunk. Ez kicsit kötöttebb földkeverék. Mivel a sivatagban is megél, egy-egy szárazabb időszakot nálunk is elvisel. Viszont a túlöntözéstől elpusztul.

Hegyes levelei és a tőhöz közel kialakuló levéltövisei miatt kisgyerekek közelében ne tartsuk!

Virágföldbe
Mangó

Mangó

Nagy és lapos magja hihetetlenül kemény, csírája mégis könnyen bújik elő.

Melegben, folyamatosan nedvesen tartott, tápdús virágföldbe ültetve érzi magát jól. Mivel trópusi növény, fagyérzékeny. Dézsában kell tartanunk. Melegigényesebb, mint az avokádó. Intenzíven napos periódusok nélkül nincs esély a felnevelésére. Nyáron mindenképpen a szabadban kell tartanunk.

Különlegessége, hogy friss hajtásának a levelei sárgás-vöröses színűek. Ez nem betegség, hanem sajátosság. Leveleinek színe csak később válik zölddé. Ha úgy látjuk, hogy ez késik, át kell ültetnünk. Bőséges öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Fehéres színű virágai tavasszal nyílnak, rovarmegporzásúak. Sajnos, több mint tíz évet kell várnunk arra, hogy teremjen…

Önnek ajánlott

Leave a Reply