Majdnem minden, amit az elektromos autókról tudni kell

tisztán elektromos autó töltö

elektromos

Elnézést kérünk az ifjabb (60-50-40-30…) éves korosztályoktól, hogy úgy nézünk ezekre  az új járművekre, mint egykor Verne könyveinek fantasztikus szerkezeteire: kissé kétkedve, vajon ez tényleg lehetséges? És igazán működik? Talán még módunk lesz körbejárni, óvatosan megtapogatni – ne adj isten, beleülni?… Bizony, számunkra ez már a jövő, amelytől azt várnánk, hogy az utódaink számára csak jót hozzon: tisztább levegőt, csendesebb városokat, biztonságosabb közlekedést. Jöjjenek hát, lássuk, mit tudnak!

Az elektromos autó kifejezéshez majdnem mindenki mást-mást jelent, hiszen az elektromotoros hajtás már sokféle formában került bele a közlekedési eszközökbe. Emiatt a néha kaotikus sokszínűség miatt ma már az is szükséges, hogy pontosítsuk milyen elektromos autó kategóriáról beszélünk.

Mi is az az elektromos autó?

Elektromos autónak az egy vagy több elektromos motor által hajtott autót nevezzük. Ezek az autók a meghajtáshoz szükséges elektromos áramot akkumulátorban vagy más energiatároló eszközben viszik magukkal. Igazság szerint az elektromos autó elnevezést kizárólag a tisztán elektromos, tehát belső égésű motort nem használó járművekre kéne használni, de a köznyelvben nagyon sokszor a más erőforrásokkal kombinált, tehát hibrid autókat is elektromos autó néven emlegetik.

Az elektromos autók fajtái

Az elektromos autóknak megvannak a maguk korlátai. Ezek kompenzálására a gyártók gyakran más meghajtási formákkal kombinálják őket. Az alábbiakban elmagyarázzuk az egyes típusok előnyeit és hátrányait.

Hibrid autók

Olyan, elsődlegesen robbanómotoros jármű (többnyire benzines, de dízeles változatok is léteznek), amiben a hajtást elektromotor(ok) is segítik. Az autó egy kis kapacitású akkumulátorban tárolja a regeneratív fékezéskor termelt energiát, amit gyorsításkor vagy folyamatos haladáskor is fel tud használni az autó mozgatására. A hibrid autók egy része képes tisztán elektromos üzemben is menni néhány km-t, de van olyan modell is, amiben az elektromotorok csak a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet biztosítják. A fogyasztás csökkenését ezek az autók a fékezéskor visszanyert energia újrahasznosításával érik el. Ezek az autók külső áramforrásból nem tölthetők, és az akkumulátoruk maximum néhány km-es tisztán elektromos meghajtáshoz tudnak elég energiát eltárolni. A Toyota vitte sikerre a Prius modellel, de szinte már minden autógyár kínál ilyen autókat, amelyekben a Prius előtörténetét ismerve a vásárlók megbíznak.

Konnektoros (plug-in) hibrid

Az előző kategória nagyobb akkumulátorral és külső töltési lehetőséggel felvértezett változata. A tisztán elektromos hatótáv 20-50 km-re nő, amit rendszerint csak labor körülmények közt tudnak elérni. A fűtés vagy a hűtés bekapcsolásakor sokszor azonnal indul a belső égésű motor, hiszen az előző megoldáshoz hasonlóan az számít az elsődleges meghajtási formának. Bár elméletileg többet kínálnak a sima hibrid autóknál, a gyakorlatban ez az előny csak az autós folyamatos odafigyelése esetén (amikor csak lehet tölti az akkumulátort) jelentkezik. Az autóst semmi sem kényszeríti arra, hogy az elektromos meghajtást használja. A kategória angol elnevezése (plug-in hibrid electric vehicle) alapján ezek az autók gyakran a PHEV jelölést kapják. (Környezetvédelmi besorolás: 5P)

Hatótáv növelt elektromos autó

A hatótáv növelt elektromos autók elsődlegesen elektromotorokkal hajtott járművek, amelyekbe a gyártó egy kis méretű, áramtermelési célra optimalizált benzinmotort is beszerel. A benzinmotor feladata mindössze az, hogy szükség esetén utántöltse az akkumulátort, hogy nagyobb távokat is meg lehessen tenni külső akkumulátortöltés nélkül. Ezek az autók teljes értékű elektromos autóként is használhatók, hiszen 100-150 km megtételére is képesek tisztán elektromos üzemben. Az ilyen járművek tulajdonosai a mindennapi életben általában nem is használják az áramfejlesztőt, az csak a hosszabb utakon segít a továbbjutásban, illetve megléte megnyugtatóan hat a sofőr számára.

A vásárlók nagy tömegének villanyautókkal kapcsolatos bizalmatlansága miatt óriási sikere van, hiszen megadja a valódi lehetőséget a tisztán elektromos autózásra, miközben a kiforrott technológia által biztosított „korlátlan” hatótávról sem kell lemondani. Hátránya a tisztán elektromos meghajtással szemben, hogy a kiegészítő motor miatt továbbra is szükség van a robbanómotorra is, ami megemeli az árat és a fenntartási költségeket. A hatótáv növelő kifejezés angol megfelelője (range extender) alapján az ilyen autókat gyakran REX betűszóval is jelölik. (Környezetvédelmi besorolás: 5N)

Tisztán elektromos autó

Ez az az autótípus, amit a legtöbb villanyautós elektromos autóként elismer. Az energiát akkumulátorba (jelenleg többnyire lítium-ion) töltve viszi magával, csak külső forrásból tölthető, robbanómotort nem tartalmaz és tisztán elektromos motorokkal működik. Az akkumulátorok magas ára, nagy tömege és relatíve kis kapacitása miatt a középkategóriás modellek hatótávja 100-250 km, ami miatt elsősorban városi és elővárosi közlekedésre alkalmasak. Kaphatók már azonban olyan modellek is (pl. Tesla Model S, Model X), amelyek egyetlen töltéssel akár 400-500 km megtételére képesek, és a középkategóriába is érkeznek a 300-500 km-es hatótávolságú változatok.  A tisztán elektromos autó előnye a nulla lokális szennyezés, a hangtalan és rezgésmentes üzem, a nagy nyomaték, az otthoni tölthetőség, a minimális karbantartási igény és a rendkívül olcsó üzemeltetés. A kategóriát az angol battery electric vehicle kifejezésből származó BEV szóval jelöljük. (Környezetvédelmi besorolás: 5E)

Hogyan tölthetjük tisztán elektromos autónkat? 

A tisztán elektromos autók töltéséhez nincs szükség benzinkútra menni, egyszerűen csak egy töltőre és egy megfelelő konnektorra van szükség a “tankoláshoz”.

A töltőkábelek speciális csatlakozókkal kapcsolódnak a járművek töltőbemeneteire. A Mode 2 és Mode 3 (váltakozó áramú – AC) töltőkhöz az elektromos autókba jelenleg kétféle csatlakozót építenek be, az ú.n. Type 1, vagy Type 2 csatlakozót. Mindig az elektromos jármű gyártójának döntése, hogy melyik szabvány szerinti AC töltőcsatlakozót használja. A Type 1 csatlakozót – mivel összesen 3 nagyáramú kontaktussal rendelkezik – csak 1 fázisú AC töltésre használják. A Type 2 (vagy IEC 62196 szabvány szerinti) csatlakozó öt nagyáramú kontaktussal rendelkezik a két (CP és PP) segédkontaktus mellett. Ezért ez a csatlakozó nagyobb teljesítményű, 3 fázisú AC töltésre is használható – de csak abban az esetben, ha töltőkábel és a jármű fedélzeti töltője is 3 fázisú.

 

nissan_leaf
A töltőpontok csatlakozója egész Európában szabványos, így ugyanazzal a kábellel bármely töltőponthoz kapcsolódhat belföldön és külföldön egyaránt.

 

Mivel minden elektromos autóhoz gyárilag adnak egy töltőkábelt is, ezért egyszerű megoldanunk egy töltést, ha ezt mindenhova magunkkal visszük.  Csak egy olyan konnektorra van szükség, ami kompatibilis a töltőnkkel. A legtöbb elektromos autó egy egyszerű, hagyományos konnektorról is feltölthető. Ennek az egyetlen hátránya, hogy nem mindig kényelmes a töltőt elővenni, majd elcsomagolni, illetve hogy az utcán parkolóknak nehéz megoldani a töltést.

Attól függően, hogy milyen igényeink vannak, otthoni lassú töltéssel, gyorstöltőkkel, vagy villámtöltőkkel is tölthetünk autót.

Házi napelemes rendszer

Az elektromos autók vásárlásakor sok esetben a környezettudatosság és a pénzügyi megtérülés a fő motiváció. Egy napelemes rendszerrel kombinálva mindkettőre tökéletes megoldást találunk. Gyorsabb a megtérülés, hiszen nem fizetünk sem az üzemanyagért, sem az áramért, és ingatlanunk, illetve járművünk is megújuló energiával fedezi szükségleteit.

napelemesSőt, az ilyen otthoni töltés nem csak olcsóbb, de jóval kényelmesebb is. A villanyautó ugyanis tud valamit, amit a benzines nem: akár minden reggel „tele tankkal” indulhatunk útnak. Így nyilvános töltőt csak akkor kell keresnünk, ha hosszabb úttal tervezünk.

Az otthoni villanyautós töltők biztonsággal üzemelnek a házi napelemes rendszerről is! Nem szükséges plusz munka vagy a rendszerek külön összekötése.

A napelemeket telepítő cégek forgalmaznak kifejezetten elektromos autókhoz fejlesztett napelemes invertert is 2 az 1-ben megoldással 2,5× gyorsabb villanyautó töltést ígér, mint egy szokásos EV-töltő egy innovatív napenergiás üzemmód révén. Ebben egyidejűleg kihasználja a hálózat és a PV (napelem) töltését. Mindemellett modern okostelefonos applikáció, energiamenedzsment, monitorozás és extra védelmi funkciók tartoznak a kütyühöz. A beépített mérővel külön nyomon követhető, így jól látható és ellenőrizhető az elektromos jármű energiafelhasználása is.

Másik megoldás, hogy az inverter mellé felszereltetünk az igényeinkhez illeszkedő fali töltőt. Mivel mifelénk a hálózatra tápláló szolár rendszerek terjedtek el, így nem kell aggódni, ha éjszaka töltjük az autót, amikor nem süt a nap, a szaldós elszámolás az év végén összesíti a fogyasztás és termelés mértékét.

Önnek ajánlott

Leave a Reply