A nagyi főztje – A húsleves

husleves,konyha húsleves

Akkor az igazi – és attól az igazi a húsleves –, ha az egész család körülüli az ünnepi asztalt. De a mostani időkben erre nagyon sok helyen nincs lehetőség. Sok nagymama unokája él távoli országokban és ezekben a koronavírusos időkben még karácsonyra sem látogathatnak haza. Azok a fiatalok, akikben még él a szülőföld hazaváró vonzása, vagy a nagyi főzte ételek ízének emléke, néha-néha üzennek, ki interneten, ki telefonon kéri egy egy-egy kedvenc levesének, ételének receptjét. Nem bonyolítjuk a dolgokat, nagyon leegyszerűsítve itt van például a klasszikus, a minden magyar családban első számú étek a

Húsleves

Kevés olyan ország van, ahol nem lehet beszerezni a hozzávalókat. Ha tyúkot nem is, csirkét biztosan. Ha még azt sem, pulykacombot, szárnyat, nyakat. Ha azt sem, marhahúsból a lábszárat, vagy bármelyik csontos részét. A lényeg, hogy csontos húsrészek kerüljenek bele. Igaz, hogy csirkemellből is főzhető húsleves, de az azért nem az igazi…

húsleves hozzávalókA legnagyobb probléma – akad-e a bérlakásban, vagy a társbérletben 5-6 literes fazék, vagy lábas…Két kisebb edény is megteszi, ha kell…

Nagyobb gond – állítólag – a zöldségfélék felkutatása is. A sárgarépán kívül inkább csak a karalábé és a póréhagyma elérhető. A petrezselyem és a zeller viszont inkább csak a „magyar boltokban”, vagy a piactereken található. Nos, aki keres – talál. Van, akiknek futárszolgálattal küldik otthonról még a töltött káposztát is, tehát a leleményeseké a világ!

Haladjunk lépésről lépésre:

Hozzávalók

6 adaghoz

 1. 1-1.5 kg egész csirke vagy tyúk (közepes)
 2. 5-6 liter víz (kb.)
 3. 1.5 ek só
 4. 2 db répa
 5. 2 db fehérrépa
 6. 1 db közepes zellergumó
 7. 2 szál zellerzöld
 8. 1 csokor petrezselyemzöld
 9. 1 fej vöröshagyma
 10. 1 db kisebb karalábé
 11. ízlés szerint 15-20 szem egész feketebors.
 12. egy póréhagyma fehér része
 13. ízlés szerint cérnametélt vagy csavart tészta (lúdgége)

Elkészítés

 1. husleves,cernametelt húslevesA feldarabolt húst mossuk, ha kell, tisztítsuk meg. Majd tegyük fel hideg vízbe főni a sóval, közepes lángon, lefedve. A belsőségeket (szív, máj, zúza) csak ha csirkét főzünk, akkor tegyük a hússal együtt bele. A tyúkhoz elég a zöldséggel együtt, kb. másfél óra főzés után belerakni.
 2. Tisztítsuk meg és vágjuk félbe a zöldségeket. A sárgarépát, fehérrépát, a zellergumót. A vöröshagymát – ha lehet – héjastól, szintén a zöldségekkel együtt tegyük a levesbe. A petrezselyemzöldet, póréhagymát és a zeller zöldjét csak fél órával a főzés befejezése előtt tesszük bele.
 3. Ha felforrt, vegyük a tűzhelyet takarékra. Ügyeljünk, hogy ne legyen teljesen letakarva az edény. Csak gyöngyözve, nagyon lassan főzzük. A csirke gyorsan megfő. A tyúknak kell 2-óra.  A marhahúsnak szintén legalább 2-3 óra főzés kell.
 4. Végezetül leszűrjük a levest. (A leveshúshoz, zöldségekhez paradicsommártást, tormaszószt készíthetünk.)
 5. A sós vizet felforraljuk, kifőzzük benne a tésztát, tányérokba adagolva, vagy a tálba téve, ezzel tálaljuk a finom, illatos húslevest.

 

Önnek ajánlott

Leave a Reply