Varázserejű növények

A látnokzsálya

Az igazi földvarázslást növényekkel végzik. A kertészkedés az elérhető vágyak beteljesüléséhez nyújt segítséget. Elég, ha a célt jelképező növény magját elvetik, elültetik, s fölnevelik. Ha kicsírázik, megnő, az ember álma beteljesedik. A szabad természetben található fák, cserjék, gyógyító és mágikus növények a sokszor elérhetetlenre vágyót viszik közelebb álmai eléréséhez, vagy adják vissza az egészségét.

A békesség növénye a bazsalikom, kömény, tömjén, rózsa – a fiatalságé a hársfa, kankalin, tölgy, zsálya – a szerelemé a cickafark, majoránna, nőszirom, verbéna – a termékenységé a dió, fenyőfa, lestyán, gránátalma, napraforgó, uborka – a védelemé a babér, édeskömény, fagyöngy, kapor, páfrány, tárkony – a megtisztulásé az ánizs, babér, bazsalikom, bodza, citrom, fenyőfa, levendula, szantálfa, tömjén.

És így sorolhatnánk sokáig a „túlvilági látást” előidéző növényeket, a szellem erejét növelőket, a gazdagságot meghozókat…

Mert máig nincs pontos adat a fűben, fában rejlő gyógyító erőkről, még akkor sem, amikor a reklám (a modern kor mágiája) úton-útfélen a gyógynövények csodálatos hatásait népszerűsíti.

Látnokzsálya

A látnokzsálya
A látnokzsálya vagy jósmenta (Salvia divinorum)

A zsályafélék népes családjába tartozó Salvia divinorum különleges, titokzatos növény. Különleges, mert pszichedelikus hatását csak keveseknek sikerül teljes mértékben megtapasztalni. Akinek mégis, a legerősebb tudattágító szernek tartják. Titokzatos is, mert maga a növény Mexikóban csak pár négyzetkilométernyi területen található meg, csak ott él, szaporodik. Mivel magját a legtöbb tudós sterilnek (szaporodásra képtelennek) tartja, ún. kultigén növény, csak tőosztással szaporítható. Ezen az alapon minden egyes növénynek ugyanaz a genetikai kódja. A mazaték sámánok „növényi szentháromságuk” közül elsőként a látnokzsályát alkalmazzák, ezt a mexikói hajnalka (Rivea corymbosa) és a pszilocibin gomba követi. A látnokzsálya használata viszonylag egyszerű, ha valaki friss leveléhez jut. Kis golyócskákká formálva kell elrágni 6-120 levélkét, s ezt követően jelentkezik a kb. egy órás hatás. (Azért ez a meghatározatlan számú levél, mivel minden bokor hatóanyaga más erősségű, a páros szám a népi jóslások „páros” jelöléséből ered.)

Vannak, akik csak révületbe esnek tőle, mások „nagy utazásként” élik meg a látnokzsálya hatását. Ezt erősíteni/gyengíteni lehet, ha szárított leveleit szívják el. Egyelőre Európa országaiban sem a növény, sem a hatóanyaga nem szerepel a tiltott (pszichotrop) szerek listáján. Cserepes dísznövényként gond nélkül beszerezhető.

Tudnunk kell, hogy a több mint hétszáz zsályafaj egész Földünkön elterjedt, s hatóanyagai a termőtalaj összetétele szerint alakultak ki. A kerti, vagyis az orvosi zsálya például általános belső élénkítő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát szabályozza. A spanyol zsálya a legjobb fűszernövény, a kínai zsálya megbízható szíverősítő. Gyökere értisztító kúrák alapanyaga. És sorolhatnánk tovább, jótékony hatásokban bővelkedik mindegyik faja, fajtája.

Gotu Kola

A Gotu Kola magyar neve tigrisfű

Magyar neve tigrisfű – semmi köze a kólához vagy a koffeinhez. Egy Sri Lankán őshonos, ajurvédikus növény – most felkapta a divat. Ott figyelték meg, hogy a legendásan hosszú életű és feltűnően jó memóriájú elefántok megszállottan csemegéznek zsenge leveleiből. Nem véletlenül tartják sokan elsődleges hatásának a hosszú életet és az emlékezet erősítését. Fáradság ellen, keringési és idegrendszeri betegségek gyógyítására, fertőtlenítőként, égési sebek, gombás fertőzések, sőt hepatitisz kezelésére is alkalmas. Magyar nevét annak alapján kapta, hogy észrevették, a sebesült tigrisek a Gotu Cola leveleihez dörzsölik a sebeiket, és ezt követően nagyon gyorsan meggyógyulnak. Potencianövelő hatását is számon tartják az általános fáradságot szüntető, frissítő hatásával együtt. Ezt azok is tudják, akik cserépben hazaviszik, vagy tavasszal a kertjükbe kiültetik. Néhány levélkéjéből kellemes ízű tea, forrázat készíthető. A Sri Lankán alkalmazott recept sem rossz, gyümölcsitalhoz, vagy zöldségek frissen facsart levéhez keverve is fogyaszthatók nedvdús levelei. Különben kivonata kapszulában, porban, krémben, teaként is beszerezhető. Ősi termőhelyén úgy tartják, hogy „napi két levél – hosszú ifjúkort ígér”.

Miatyánkcserje

Miatyánkcserje (Azadirachta indica),

Az Indus-völgyi civilizáció szent faként tiszteli a neem-fát (Azadirachta indica), amelynek magyar neve kissé profán, de könnyen megjegyezhető. Viszont se a Miatyánkot nem imádkozzák mellette, se nem cserje, hanem 15-20 m magasságot is elérő, gyors növekedésű, örökzöld fa. Termése hengeres, vagy ovális alakú, zöld színű, csonthéjas, a rózsafüzér olvasószemeire emlékeztető. Világszerte nagy iránta az érdeklődés, mivel közismert számtalan gyógyító hatása. Az ajurvédikus orvoslás már 4 ezer éve a fa minden részét felhasználja. Vértisztító, lázcsillapító, fertőtlenítő, vércukorszint-szabályozó, bőrgyulladásokat szüntető főzetek, kivonatok, kenőcsök, borogatások készülhetnek belőle. Az AIDS és a rákos megbetegedések kezelésében is eredményesen alkalmazzák.  Újabban kutatások bizonyítják, hogy az azadirachtin magjából nyert olajjal 130 féle kórokozó hatékonyan irtható. Emberi használatra is sokféle rovarriasztó, féregtelenítő szer alapanyaga.

Átütő sikert azonban a környezetkímélő növényvédelem, a természetes alapanyagú rovarirtó szerek kifejlesztésében várnak tőle. Az EU a közismert német Trifolio-M GmbH vállalatot támogatja, hogy kiszoríthassa a mezőgazdasági termelésből a vegyszerek alkalmazását. Van is már ilyen termékük, a NeemAzal-T/S, amely a közeljövőben – talán – nálunk is hozzáférhetővé válik. A neem-fa őshazája Dél-Ázsia, India és Burma. Trópusi és szubtrópusi őserdőkben van az élőhelye. De ma már Afrikában, az USA-ban és Ausztráliában is ültetvényeken nevelik, hogy minél több hatóanyagot nyerjenek. Brazília az azadirachtin-termékek (olaj-, alkohol-, vízalapú) alkalmazására alapozza egész biogazdálkodását.

Önnek ajánlott

Leave a Reply