Télálló selyemmirtusz

selyemmirtusz

Az Amerikából származó, akár kis fává is nevelhető selyemmirtusz egy lombhullató díszcserje, ami egyre népszerűbb tájainkon is. Nyár közepétől szeptemberig hozza hatalmas, orgonára emlékeztető, bordó virágait.

Az egzotikus növényeket forgalmazó cégek 80-100 cm magas, konténeres példányait küldik (Lagerstroemia indica „Tonto”). Nedves, üde talajba, napfényes helyre ültethető. Kifejlett korában 2-3 m magasságot is elérhet. Télire mindenképpen takarni kell a tövét. Ha ágai vissza is fagynának, nagy előnye, hogy a tőről akkor is képes kihajtani. De legyünk vele türelmesek, zsenge korában érzékenyebb, ilyenkor érdemes a konténerben, védettebb helyen átteleltetni. Amikor később megerősödik kint a szabadban, többet kibír.

A selyemmirtusz
A selyemmirtusz

Megjelenése mediterrán hangulatot áraszt, ágai lágyan hajlanak, akár 3-4m magasra megnövő lombhullató cserje. Levelei kör vagy ovális alakúak sötétzöldek, ősszel narancssárgára-vörösre színeződik. A friss hajtások végén fürtvirágzatban hozza rózsaszín, rojtos szirmú virágait melyek júniustól szeptemberig nyílnak. Az elvirágzott részeket levágva serkenthetjük további virágzásra. Védett, déli fekvésű területeken télálló lehet, de a biztonság kedvéért télen takarjuk a tövét a fagyok ellen. Napos, meleg helyeken érzi jól magát, virágzáskor kicsit többet öntözzük. Teraszokra edénybe ültetve vagy szoliter növénynek alkalmas.

Ezek a növények szeretik a közvetlen napfényt, és a nedves, jó vízelvezetésű talajt. Úgy válasszuk meg a telepítés helyét, hogy sok napfényt kapjon, mert a részleges árnyék kevesebb virágot eredményez, a teljes árnyék pedig elősegíti a gombák növekedését, és más betegségek kialakulását. Annak ellenére, hogy a selyemmirtuszt az év bármely szakában lehet ültetni, mégis ajánlatos ezt a növény nyugalmi állapotában megtenni. Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a gyökérlabda felső része a talaj felszínével azonos szinten legyen. Vízgyűrűt készíthetünk a gyökérlabda köré, és betakarhatjuk 7-8 cm vastagságban talajtakaróval. Van néhány mirtuszfajta, mely támasztást igényel, tehát ültetéskor szúrjunk egy karót a növény mellé.

Öntözés és műtrágyázás

Annak ellenére, hogy a selyemmirtusz szárazságtűrő növény, ültetés után sok vízre van szüksége, hogy gyökérzete képes legyen megtelepedni. Miután elültettük, néhány hétig naponta kell öntöznünk, hogy a gyökérlabda jól átitatódjon. Két-három hét után ritkíthatjuk az öntözések gyakoriságát. Ám a növénynek az első két évben rendszeres öntözésre van szüksége, az idősebb mirtuszoknak pedig a nyári hónapok alatt. Ha a növény kiszárad, a levelek hervadni kezdenek, amint ezt észrevesszük, azonnal öntözzük meg.

selyemmirtusznak nincs szüksége sok műtrágyára, ám ha a növény megtelepedett, tápláljuk egy kiegyensúlyozott műtrágya-formulával. Ennek a márciusi, májusi, és júliusi hónap folyamán van a megfelelő ideje. A már megtelepedett növényeket évente egyszer, kora tavasszal kell műtrágyával kezelni. A nitrogéntartalmú műtrágya elősegíti a levélzet növekedését, de gátolja a virágzást.

Önnek ajánlott

Leave a Reply