A mészhiányt pótolni kell

meszezés

A tápanyagok csak megfelelő mésztartalom mellett hasznosulnak jól a talajban. Tehát a kalcium az eredményesség kulcsa. Ha az előző számunkban ismertetett módon elvégeztük kertünkben a talaj mésztartalmának vizsgálatát, a mért értékek jelentésével is meg kell ismerkednünk: 4 pH- érték nagyon savanyú, 5 pH savanyú, 6 pH gyengén savanyú, 7 pH semleges, 8 pH feletti érték lúgos (túl meszes) talajra utal. A 4-5 pH-tartalmú talajban a láp-és mocsári növények fejlődnek jól. A haszon- és díszkertben a legtöbb kultúrnövény a gyengén savanyú és semleges, 6-7 pH-értékű talajt igényli. Laza talajoknál a gyengén savanyú (6 pH), kötött talajoknál a semleges (7 pH) közeg a kedvezőbb. Tehát a kötött talajok több meszet igényelnek, mint a középkötött és laza talajok.

A legalacsonyabb, vagy ennél is kisebb pH-értéknél a meszet fenntartó meszezéssel kell pótolni. Nagyon mészhiányos, elsavanyodott talajt csak 2-3 év alatt lehet helyrehozni ún. gyógyító meszezéssel.

A cél: laza talajnál 6 pH, középkötöttnél 6,5 pH, kötött talajnál legalább 7 pH-érték beállítása.

Minden humuszos talajra, akár beültetett, akár üres, a legjobban megfelel egy enyhe mésztrágya (pl. szénsavas mész, ún. mészmárga, kohómész, korallmész). Ezek hiányában keverékmész is alkalmazható. Ezzel szemben őrölt égetett meszet csak kötött, nyers vályog- és agyagtalajra és altalajtrágyázásra alkalmazhatunk. Egyidejűleg jelentkező magnéziumhiány esetén magnézium-mész kijuttatása az előnyös.

meszezésselA talamjinta eloszlatja a kétségeket

Főleg akkor célszerű talajmintát venni, ha zöldségeket szeretne termeszteni. A mintavétel eredménye felvilágosítást nyújt a kertjében található talaj pH-értékéről (savtartalmáról) és tápanyagtartalmáról.
Ez úgy történik, hogy késő ősszel vagy kora tavasszal a hasznosított területen belül 10-20 helyen, ásónyomnyi mélységben külön-külön mintát veszünk. A minták nagyjából 250-500 g keveréke már elegendő a talajvizsgálathoz. A földet leadhatja valamelyik kertközpontban vagy talajvizsgáló intézetben.

Praktikus: A talajvizsgálat a kerti talaj valamennyi tulajdonságáról tájékoztat.

Fontos: Célszerű 3-5 évente megismételni a talajvizsgálatot. Ügyeljen arra, hogy egyértelmű felirattal lássa el a mintákat, és tájékoztassa a labort a mintavétel időpontjáról és módjáról.

 

meszezéssel
A 6 és 7 közötti pH-érték ideális

Mit tudhatunk meg a talaj pH-értékéből?

A talaj pH-értéke az úgynevezett talajreakcióról nyújt felvilágosítást: megtudhatjuk, hogy savas, semleges vagy lúgos-e a talaj. A skála 0-tól (rendkívül savas) 14-ig (erősen lúgos) terjed, a 7 a középérték (semleges). A savas talaj többnyire sok humuszt, de csak kevés meszet tartalmaz, ezt meszezéssel lehet javítani, míg a lúgos talajok rendszerint magas mésztartalommal rendelkeznek.

A kertközpontban kapható tesztkészlettel Ön is egyszerűen elvégezheti a talajvizsgálatot. Erre különösen azért van szükség, hogy a fölösleges mészpótlás elkerülése érdekében meg tudja határozni a talaj mésztartalmát. Ha egyébként is magas a talaj pH-értéke, a mészpótlástól még lúgosabb lesz, ami akadályozza a növények tápanyagfelvételét.

A 6 és 7 közötti pH-érték ideális, de káposzta termesztése esetén legyen kicsit magasabb, hogy megelőzhető legyen a „gyökérgolyvának” nevezett káposztabetegség.

Önnek ajánlott

Leave a Reply