Ki mint veti ágyát…

Nemcsak ránk, emberekre érvényes a közmondás. A kerti vetemények, zöldségfélék, dísznövények fejlődése is attól függ, milyen talajt készítünk a számukra, ha úgy tetszik, milyen „ágyat” vetünk nekik. Nos, az elmúlt évben már felhívtuk a figyelmet a magasított ágyásokra. Tulajdonképpen nincsenek egységes szabályok, előírások arra vonatkozóan, milyennek kell lennie a földszint fölött kialakított ágyásoknak.

ágyásAz egykori ún. dombos ágy (más szóval bolgár ágyás), a hagyományos melegágy „keresztezéséből” jött létre a magas, vagyis emelt ágyás. Ennek a méretét, formáját ki-ki a szerint alakíthatja ki, mit kíván rajta termeszteni, vagy, hogy kisebb méretű kertje, udvara termesztésre alkalmas helyét akarja-e növelni. Esztétikailag is különleges szerepet tölthet be, ha a kút, a kinti pihenőhely közelébe kerül, és virágokkal ültetjük be, vagy szamócát, málnaszedret stb. telepítünk bele. A füvesített udvar, térség egyhangúságát is feloldhatja, csak tudnunk kell, hogy természetes gombfa-hasábokkal, vagy cseréppel, fűzfavesszőből font sövénnyel kerítjük-e körül.

Ha újhagyma, saláta, hónapos retek korai termesztése a célunk, akkor szélvédett helyre (észak-dél irányba) kerüljön. Hogy mennyire lesz melegebb a talaja, mint a kert földjéé, attól függ, hogyan készítettük el, a rétegezéshez mit használtunk (aprított gallyak, föléje avar, komposzt, fűnyesedék, arra ismét komposzt, majd kerti föld).

A fokozatosan lebomló szerves anyagok hőt fejlesztenek. A hőhatás, a lebomlás, fölerősíthető istállótrágya (ma már porlasztott formában, tasakolva is beszerezhető) alkalmazásával is. Hozzáértés, tapasztalat dönti el, miből mennyi, s hogyan a legoptimálisabb. A lényeg, hogy a szenvedélyes kertészkedők számára új kihívás. Egyetlen tanács: kezdjék egyetlen négyzetméternyi emelt ágyással. Ennyi helyet, fáradságot megér ez a kísérlet.

Az emelt ágyás készítése

Az emelt ágyak készülhetnek sima felületű, vízálló fadeszkákból vagy gömbfákból, téglából, terméskövekből. A szükséges faanyagot legjobb, ha már vásárláskor méretre vágatjuk, ezért vétel előtt vessük papírra terveinket. Vásárolhatunk előre csomagolt, otthon egyszerűen összeszerelhető ágyásokat is. Mivel a betöltött talajkeverék súlya igen nagy, fontos, hogy az ágy kerületének megfelelően méterenként egy támasztékot használjunk, ezzel biztosítva a magas ágy stabilitását.

Önnek ajánlott

Leave a Reply